112

Nieuwe Europese wetgeving brengt vrijwilligers brandweer in gevaar

Foto: Overbetuwe Nieuws Petra Scheutjens

De nieuwe Europese wetgeving brengt het voortbestaan van de vrijwillige brandweer in gevaar. 80 Procent van de Nederlandse brandweerkorps bestaat uit vrijwilligers waardoor de gevolgen groot zullen zijn.

De nieuwe Europese wetgeving bepaalt dat alle brandweerlieden een loon moeten krijgen. Vrijwilligers bij de brandweer krijgen in Nederland een onkostenvergoeding en geen loon. Die regels zorgen ervoor dat het Nederlandse brandweerkorps op de schop moet.

80 procent korps is vrijwilliger

Nederland telt zo’n 24.000 brandweerlieden. Daarvan zijn 5000 brandweerlieden in vaste dienst. Het overige deel daarvan is vrijwilliger. Op het platteland bestaan brandweerkorpsen vaak alleen uit vrijwilligers.Volgens het AD zal dat systeem flink op de schop moeten door de nieuwe Europese regels. Hoogleraar Arbeidsrecht Leonard Verburg van de Radboud Universiteit Nijmegen bevestigt dat in de krant.

‘Niets doen is geen optie’

“Niets doen is geen optie”, vertelt hij. Er zijn volgens Verburg twee mogelijkheden. Alle brandweermensen krijgen dezelfde arbeidsvoorwaarden, of de brandweerorganisatie wordt totaal anders ingericht met nieuwe groepen brandweermensen. Deze zouden op verschillende manieren worden betaald.

Vrijwilliger wil niet altijd in dienstverband

Hoe dan ook, voor de vrijwillige brandweerman of vrouw ziet de toekomst er straks somber uit. Frans Carbo, vakbondsbestuurder van de FNV, zegt moeilijkheden te voorzien als vrijwilligers straks in dienstverband moeten.

“Vrijwilligers vinden dit een mooi vak. Er kleeft heroïek aan. Deeltijdwerk schept ook verplichtingen. Je moet in dienst treden van de brandweer. Het is de vraag of vrijwilligers dat willen. Misschien hebben ze een eigen bedrijf. Misschien gaat hun echte werkgever dwarsliggen.”

Groep van deskundigen moet met oplossing komen

Een groep van deskundigen moet uitkomst bieden. Zij hopen minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid nog voor december met een oplossing komt.

Het verschil tussen een vrijwilliger en brandweerman in vaste dienst

De vrijwillige brandweer volgt dezelfde opleiding als een beroepsbrandweer. “Dat houdt onder andere in dat je leert hoe je een brand moet blussen en ongevallen moet bestrijden”, zegt Marcel Dokter, voorzitter van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers. “Hoe haal je iemand bijvoorbeeld uit een auto na een ongeval?”

Naast de theorie- en praktijkexamens moet je ook fysiek in orde zijn, zegt Marcel Dokter. Zo moet je een ‘slachtoffer’ van 80 kilo over de grond kunnen slepen en een flatgebouw van zeven verdiepingen kunnen beklimmen met 40 kilo op je nek. “Daarin wordt geen onderscheid gemaakt op leeftijd of geslacht, waardoor de test voor vrouwen gemiddeld wat zwaarder is.”

De gemiddelde onkostenvergoeding komt op jaarbasis op 2000 tot 3000 euro.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen