112

Redding paard te water in stromende regen

Zetten – De brandweer werd aan het eind van de middag opgeroepen voor een dier in nood. Een paard was in het water beland en kon er zelf niet meer uitkomen. In de stromende regen moest de reddingactie worden uitgevoerd.

Aan de Velddwarsstraat in Zetten raakte het paard onverwachts in de sloot naast de weg. De sloot zat vol met water en riet. De modderige oevers en stromende regen zorgden ervoor dat het paard niet meer op eigen kracht eruit kon komen. Het raakte alleen maar verder uitgeput en onderkoeld.

Eruit takelen

Brandweer Zetten/Andelst legde een brug over de sloot, zodat het dier aan twee kanten kon worden benaderd. Het hoofd van het paard werd met touwen zo goed mogelijk boven water gehouden. Meer kon er op dat moment niet worden gedaan. Daarna was het wachten op de HV van brandweer Heteren en de dierenarts. Toen de HV arriveerde kon de brandweer alles klaarmaken om het paard uit te sloot te halen. Nadat de dierenarts het dier had gecontroleerd en medicatie had gegeven, kon de brandweer aan de slag.

Doordat het paard af en toe hevig spartelde was het te gevaarlijk om op de normale manier de band, de zogenaamde paardenbroek, onder het paard te schuiven. Gelukkig had het paard nog een paardendeken op de rug liggen. Deze werd aan de paardenbroek vastgeknoopt en langzaam weggetrokken. Het was een gevaarlijke klus omdat een van de brandweermannen dicht bij het paard in het water stond. Toen alles op zijn plek zat kon het paard voorzichtig opgetakeld en op de kant worden gezet.

Het paard stond even later weer op eigen benen. Na controle door de dierenarts en warme dekens om op te warmen kon het weer terug naar huis om bij te komen.

♦♦♦

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen