112

Onkruidbrander zet heg in vlammen

Zetten – Werkzaamheden met een onkruidbrander kreeg een vervelende uitwerking. Het zette een heg in brand en de brandweer moest er aan te pas komen om te blussen.

Rond 11.00 uur vanmorgen werd brandweerkorps Zetten/Andelst opgeroepen voor een buitenbrand aan de Nieboerplein in Zetten. Een bewoners was bezig om onkruid met de onkruidbrander weg te halen, waarbij de heg vlam vatte.

Voorzichtigheid geboden

Onkruidbranders zijn net ongevaarlijk. Er zijn al diverse branden erdoor ontstaan. Sinds de chemische onkruidverdelgers verboden zijn, grijpen veel mensen steeds vaker naar alternatieven zoals een gasbrander. Maar dat loopt soms fout. De branders zijn niet zo onschuldig en als je niet uitkijkt dan is er meer weggebrand dan alleen het ongewenst kruid. In periodes van droogte en in de buurt van brandbare objecten zoals bomen struiken bermen schuurtjes en tuinhuizen kan het zelfs gevaarlijk worden.

Tips die de brandweer geeft om om veilig om te gaan met de onkruidbrander:

  1. Gebruik een elektrische brander, dus zonder gasfles.
  2. Zorg ervoor dat je blusmiddelen bij de hand hebt; enkele emmers water en/of een aangesloten tuinslang.
  3. Hou voldoende afstand van struiken, gras, bladeren, hagen, tuinhuis, carport, garagebox en ventilatieopeningen. Het vuur kan het isolatiemateriaal tussen de muren in brand steken.
  4. Vuur kan zich trouwens ook onder de grond verspreiden, dus let altijd goed op.
  5. Hou ook rekening met de wind, want voordat je het in de gaten hebt kan het een gevaarlijk effect hebben.

Onkruid hoef je slechts enkele seconden te verhitten. De cellen van de plant barsten op en de droogt de plant uit. De plant verkleurt en sterft af. Je hoeft de plantjes dus niet helemaal tot de grond toe weg te branden. Na een paar weken herhaal je het branden en zo verdwijnt het onkruid. Laat het verbrande plantmateriaal eerst goed afkoelen voordat je het wegruimt.

Goede afloop

Gelukkig liep de buitenbrand goed af. De brandweer heeft het vuur kunnen doven. Er is slechts een deel van de heg weggebrand. Mensen en nabijgelegen gebouwen bleven gespaard. Dat is maar goed ook want vuur kan zo overslaan naar de buren. In een buurt waarbij huizen dicht op elkaar staan wil je niet aan de gevolgen denken.

♦♦♦

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen