112

Voor gezamenlijke ontvoering en zware mishandeling 3,5 jaar de cel in

Foto: QuinceMedia, pixabay

Voor een gezamenlijke poging zware mishandeling en ontvoering, zijn een 30-jarige man uit Valburg en een 39-jarige man uit Doetinchem door rechtbank Gelderland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 42 maanden.

Daarbij moeten zij een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.

Op 13 december 2020 belde de man uit Valburg het slachtoffer om te praten. Met een smoes lokte hij het slachtoffer de auto in. Terwijl de man uit Valburg reed, pakte de ander het slachtoffer in de auto met een arm om zijn nek vast. De keel van het slachtoffer werd op die manier dichtgedrukt, daardoor kon hij niet weg. De mannen zijn naar een donkere, afgelegen plek in het bos gereden. Daar trokken zij het slachtoffer uit de auto en mishandelden hem.

​Ernstige verwondingen

De mannen sloegen het slachtoffer meerdere keren met vuisten tegen zijn hoofd. Nadat het slachtoffer op de grond was gevallen, trapten zij hem meermaals tegen zijn hoofd. Door de mishandeling raakte het slachtoffer gewond, waaronder een gebroken oogkas en losse voortanden. De mishandeling had daarnaast een grote impact op de psychische gesteldheid van het slachtoffer.

​Vrijspraak diefstal met geweld

De verklaring van de mannen dat het slachtoffer hen aanviel met een mes en dat zij daarna uit noodweer handelden vindt de rechtbank ongeloofwaardig. De rechtbank spreekt de mannen vrij van diefstal met geweld, omdat uit het dossier niet blijkt dat de mannen goederen van het slachtoffer hebben gestolen.

​Afstraffing criminele circuit

Uit het dossier kan worden afgeleid dat er mogelijk sprake is van een afstraffing in het criminele circuit. De rechtbank vindt dat hier stevig tegen moet worden opgetreden. Bij dergelijke ernstige handelingen past alleen een gevangenisstraf van langere duur. De straf die de rechtbank oplegt is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Proeftijd eerdere veroordeling

De rechtbank houdt rekening met het feit dat beide mannen opnieuw de fout in zijn gegaan terwijl zij nog in een proeftijd van een eerdere veroordeling liepen. Daarom ziet de rechtbank geen redenen om een deel van de straf voorwaardelijk op te leggen. De man uit Doetinchem is in het kader van een eerdere veroordeling voorwaardelijk vrij.

De rechtbank herroept deze voorwaardelijke invrijheidstelling, omdat de man zich niet aan de voorwaarden – geen strafbaar feit plegen – heeft gehouden. Dit betekent dat de man – bij de opgelegde gevangenisstraf – ook nog voor 350 dagen de gevangenis in moet.

Tot slot moeten de mannen het slachtoffer een bedrag van ruim 7.000 euro aan schadevergoeding betalen.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan voor adverteren contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

Bron: Rechtspraak

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen