Eerste openingsweekend van het Glider Museum in Wolfheze

Foto: Renkum Nieuws

Wolfheze – Als je meer wilt weten over de gliders die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn geland, dan is een bezoek aan het Glider Museum wel een must.

En het kan weer! Dit weekend, 26 & 27 juni is het de eerste keer dat ze dit jaar weer te bezoeken zijn. Wel iets anders dan normaal, je moet nog reserveren maar dat gaat heel goed via de website van het Glider Museum. De afgelopen tijd is er weer een hoop werk verzet, zowel aan het museum zelf als aan de collectie.

Zweefvliegtuigen

Zondag 17 september 1944 was de lucht boven Nederland ineens gevuld met heel veel vliegtuigen. Deze dag en de dag daarna landden er op de akkers rondom Wolfheze honderden grote Britse zweefvliegtuigen (gliders) en kwamen ook duizenden Britse parachutisten neer.

Het was het begin van wat we nu ‘De Slag om Arnhem’ noemen, een operatie die als doel had de brug in Arnhem op de Duitse bezetters te veroveren en de weg vrij te maken voor de geallieerden om richting Duitsland te gaan..

Zweefvliegtuig

Maar wat was zo’n zweefvliegtuig? Hoe groot? Hoeveel manschappen en materieel konden erin? Hoe werd het bestuurd? Het Glider Museum (Facebook) laat zien wat een zweefvliegtuig van toen is. Door middel van grote originele stukken, tastbare herinneringen, foto’s en verhalen geeft Glider Collection Wolfheze inzicht in de verschillende types zweefvliegtuigen, het gebruik van deze gliders en de omvang van deze operatie.

Nu, ook na al die jaren, is de uitspraak ‘opdat wij niet vergeten’ nog steeds van kracht. Dit geldt ook voor deze grote luchtlandingsoperatie en het Glider Museum draagt daar zorg voor.

Je vindt het museum op Camping & Chaletpark “De Lindenhof”, Wolfhezerweg 111-113, Wolfheze. Via de website het Glider Museum kun je reserveren.

Zie de reportage die de Veluwezoom In Beeld maakte in 2019:

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen