Eén van de babypanters in Burgers Zoo overleden

Kort in het nieuwe jaar werden er twee pantertjes geboren in Burgers Zoo. De dierentuin maakt vanmorgen bekend dat één van de twee pantertjes is overleden.

Gisteren bleek het al niet goed te gaan en werd de livecam uitgezet.

Eerste worp

Het was de eerste dracht van de pantervrouw, schrijft de dierentuin op haar website.

“Bij katachtigen is een eerste worp altijd spannend. Het is de vraag of een vrouwtje bij de eerste worp haar jongen accepteert en of ze deze groot kan brengen. Het vrouwtje is relatief jong en heeft ook geen ervaring met het groot brengen van jongen. De eerste tien dagen na de geboorte zijn cruciaal voor panters.”

“Wij houden tijdens deze dagen de dieren extra nauwlettend in de gaten, waarbij het erg belangrijk is om te zien hoe de moeder op haar jongen reageert en of de jongen genoeg drinken. Al snel was te zien dat de focus van de moeder voornamelijk naar één jong uitging.”

“Helaas hebben we vandaag moeten constateren dat een van de twee jongen het niet heeft overleefd. We willen de eerste dagen na de geboorte de moeder zo min mogelijk storen, om zo rustig te kunnen wennen aan haar andere jong. Vanuit hygiëne-oogpunt zullen we het dode jong wel weghalen, dit zullen we doen op het moment dat moeder rustig genoeg is.”

“Ook de komende periode blijft spannend voor moeder en het tweede jong. Voor zover we nu kunnen beoordelen lijkt het met het tweede jong wel goed te gaan.”

Stamboek

Het vrouwtje heeft voor het stamboek een belangrijke rol aangezien zij de enige nakomeling is vanuit haar bloedlijn. Dit maakt haar genetisch belangrijk voor het stamboek van de Sri Lanka panter in Europese dierenparken

De populatie van Sri Lanka panters in Europese dierentuinen is schaars en bestaat uit 25 mannelijke en 32 vrouwelijke dieren. Wetenschappers schatten dat er nog minder dan duizend Sri Lanka panters in de natuur leven.

article
2064
Eén van de babypanters in Burgers Zoo overleden
Kort in het nieuwe jaar werden er twee pantertjes geboren in Burgers Zoo. De dierentuin
https://overbetuwe.nieuws.nl/bij-de-buren/2064/een-van-de-babypanters-in-burgers-zoo-overleden/
2018-01-04T11:58:21+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/268/2018/01/04115501/panterlivestream.jpg
Arnhem, babypanter, Burgers Zoo, Overbetuwe, Overbetuwe.Nieuws, panter
Bij de buren, Natuur