Beleef een ouderwets gezellige Winter in het Openluchtmuseum

Foto: Nederlands Openluchtmuseum

De programmering in het Nederlands Openluchtmuseum ziet er dit winter seizoen anders uit dan anders maar is zeker net zo leuk, verrassend en sfeervol.

Voor jong & oud is er van alles te zien en te doen uitgespreid over het hele park. Geen schaatsbaan en sleebaan maar onder meer wel een wintermarkt met ambachtspresentaties, swingende muziekoptredens, authentiek & vrolijk straatleven, een lichtjesfeest, een Elfstedentocht helemaal naar het Hoge Noorden en een spannend Witte wievenpad. Ervaar de winters van vroeger en ontdek bijzondere (winter)verhalen op de vele historische locaties in het Openluchtmuseum van 5 december 2020 t/m 17 januari 2021.

Oer-Hollandse gezelligheid op het Zaanse Plein en Picknickplein

Het Zaanse Plein en het Picknickplein zijn het gezellige hart tijdens Winter in het Openluchtmuseum. Er is een sfeervolle wintermarkt voor (last-minute) kerstcadeaus, er vinden ambachtsdemonstraties plaats en er is volop straatleven. Je kunt o.a. de orgeldraaier, de scharensliep, scheepstimmerlieden, de lompenboer(in), de zuster op de fiets, de broodknecht (met broodkar) of de Marskramer tegen het lijf lopen.

Op het Zaanse Plein staat een heuse griendwerkershut waar griendwerkers hun verhaal vertellen voor een veldkachel, demonstreren o.a. de touwslager en de mosterdmaker hun vak en is er een kruidentent waar allerlei oplossingen voor typische winterkwaaltjes winterzoals wintertenen te krijgen zijn. De klompenmaker laat op het Picknickplein zien hoe klompen worden gemaakt uit een stuk hout. Beide pleinen zijn feestelijk verlicht, er is live muziek van o.a. de Bronco Brothers, Kok de Koning & Friends, historische goochelaar Janse Heijn treedt op, er is horeca to-go met winterse lekkernijen en een nostalgische draaimolen voor de kleintjes. Langs de velden, op weg naar de pleinen zijn onze Midwinterhoornblazers te horen.

Een greep uit de vele activiteiten 

It giet oan!

Er komt de komende maanden vanwege de huidige coronasituatie geen Elfstedentocht. Dat heeft de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden bepaald. Maar in het Openluchtmuseum gaat de Elfstedentocht altijd door. Onze versie van de tocht der tochten voert kinderen (en hun ouders/begeleiders) langs allerlei winteractiviteiten naar het Hoge Noorden in het Museumpark. In de tussentijd zijn er stempels te verdienen door elf opdrachten uit te voeren, die variëren van klunen, het checken van de dikte van het ijs en een priksleeparcours. Echte bikkels proeven natuurlijk ook de levertraan. Een volle stempelkaart levert na afloop een huldiging en een Elfstedentochtkruisje op!

Witte wievenpad

winterHet is oppassen geblazen in het bos en in het bijzonder tussen de Bakspieker uit Denekamp en het Los Hoes uit Beuningen. Tijdens Winter in het Openluchtmuseum is dit stuk bos namelijk het domein van de Witte wieven; vrouwelijke geestverschijningen die al eeuwen lang in volksverhalen voorkomen. Vooral op nevelachtige dagen manifesteren de Witte wieven zich, zwevend over het land en tussen de bomen. Al naar gelang hun gemoed plagen of treiteren zij iedereen die ze tegenkomen. Ze zijn meestal goedaardig, maar beledig hen niet. Luister naar hun verhaal, als je durft!

Locatietheater op de deel van boerderij Beerta

“Te weinig om van te leven, teveel om te sterven” Op de grote deel van boerderij Beerta is iedere dag locatietheater te zien. De voorstelling ‘De Schepping: bloed, zweet en blaren’ vertelt het verhaal van de enorme werkeloosheid op het Groningse platteland als gevolg van de crisis in de jaren 1920 en 1930 en het antwoord van de overheid daarop: werkverschaffing. Eén acteur vertolkt verschillende personages. De voorstelling is geïnspireerd door het boek ‘De hel van Jipsinghuizen’ van Cees Stolk. ‘De Schepping: bloed, zweet en blaren’ is dagelijks te zien om 12.00, 13.30 en 15.00 uur en duurt ongeveer 20 minuten.

Lichtjesfeest op het kindererf

Op het Kindererf is ook tijdens Winter in het Openluchtmuseum van alles te doen, speciaal voor kinderen en hun begeleiders. Nieuw deze winter is de Lichtjesroute, die aandacht besteed aan de verschillende lichtjesfeesten zoals Kerst, Chanouka en Divali. Kinderen kunnen hun eigen lichtje maken, een kaars.

De Spelletjesschuur

Spelletjes zijn van alle tijden. In de Spelletjesschuur op het Kindererf gaat het er warm aan toe, met oud-Hollandse caféspellen. Wie wint er?

Muziekoptredens in de Kennismakerij

Iedere zaterdag en zondag zijn er tussen 12.00 en 16.00 uur diverse muziekoptredens waaronder van Rami Mershed en De Trekvogels, en ontmoetingen met nieuwkomers, in de Kennismakerij. In de kerstvakantie zelfs elke dag. Het complete programma is te vinden op onze website. Openluchtmuseum.nl/winter

Winterbier uit onze eigen bierbrouwerij

winterIn museumbrouwerij Ulvenhout proef je de winter in ons eigen traditioneel gebrouwen seizoensbier. Tussen het bierbrouwen door vertelt onze brouwmeester met veel plezier alle ins & outs van deze bijzondere ambacht en de soms tumultueuze geschiedenis van het bierbrouwen in Zuid-Nederland. Het brouwen in het Brabant van toen komt tot leven.

Molenpad

De molenaar laat zijn/ haar favoriete molens zien in een rondleiding achter de schermen. Op Molenpad; iedere dag om 10.30 en 13.30 uur, vertrekpunt: Entreeplein.

Diverse rondleidingen

Tijdens Winter in het Openluchtmuseum zijn er diverse (gratis) instaprondleidingen. Iedere zaterdag en zondag en in de kerstvakantie zelfs dagelijks zijn er:

Groene rondleidingen

winterTijdens deze wandelingen leer je, onder begeleiding van een gespecialiseerde groene gids, meer over de 44 hectare terrein van voormalig landgoed De Waterberg. De route voert onder meer langs 200 jaar oude sprengbronnen, stuwwallen die gevormd werden in de één na laatste ijstijd en een (voormalige) zandverstuiving die meer dan een kilometer lang is. Ook vertelt de gids over onze botanische tuinen en de aanleg van de boerenerven rondom onze boerderijen. De Groene rondleidingen duren één tot anderhalf uur en per wandeling kunnen er maximaal 4 personen mee. Iedere zaterdag en zondag en in de kerstvakantie iedere dag. Vertrek om 13.00 uur, verzamelen op het Entreeplein, vooraf aanmelden is niet nodig. Er vertrekken twee rondleidingen per keer.

Winter rondleidingen

Hoe guur waren de winters van vroeger? Lag er echt ieder jaar een meter sneeuw? Kon je altijd schaatsen? Onze enthousiaste rondleiders nemen je mee door het museumpark, met allerlei wetenswaardigheden over de historische gebouwen en het leven van hun bewoners in wintertijd.
Iedere zaterdag en zondag en in de kerstvakantie iedere dag. Vertrek om 11.00 en 14.00 uur, verzamelen op het Entreeplein. Er vertrekken twee rondleidingen per keer.

Canon van Nederland

Tijdens Winter in het openluchtmuseum is de Canon van Nederland geopend, een interactieve tentoonstelling waar de bezoeker meer leert over de geschiedenis van Nederland. In 50 vensters ervaar je de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die bijgedragen hebben aan het Nederland waar we nu wonen. Van Trijntje (skelet van 5.500 jaar voor Christus) tot de oranje leeuwinnen (2019).

Er zijn spectaculaire ‘filmsets’ te zien, die in elkaar overlopen en verhalen vertellen uit de Canon, verdeeld over 10 achtereenvolgende tijdvakken uit de Nederlandse geschiedenis. De bezoeker staat er oog in oog met historische personages en leert hen en hun wereld kennen via spellen, animaties en films. En uiteraard via hun voorwerpen als het overgeleverde bewijsmateriaal voor hun verhalen. Het ontstaan van Nederland, de bevolking, het klimaat en de geografie komen aan bod in de filmzaal. En in de laatste zaal is de complete Canon verder te ontdekken op een 18 meter breed interactief aanraakscherm.

Tentoonstelling ‘Heb je een vuurtje voor mij?’

In de Wagenhal is de tentoonstelling ‘Heb je een vuurtje voor mij?’ nog t/m 17 januari te zien. Veel voorwerpen uit ons dagelijks leven zijn verbonden met ontmoetingen. Hoeveel gesprekken zijn er wel niet ontstaan met de vraag ‘Heb je een vuurtje voor mij?’ Deze openingszin leidt in de twintigste eeuw vaak tot het pakken van een aansteker en een gesprek. Ontmoetingen met anderen vormen een wezenlijk onderdeel van ons bestaan. Maar hoe vaak staan we daar bij stil? Deze tentoonstelling laat items uit eigen collectie zien die gelinkt zijn aan verschillende soorten ontmoetingen: ongemakkelijk, dierbaar, vrolijk, verrijkend of verwachtingsvol. Oog in oog met bijvoorbeeld een doodkist of een gourmetstel?

Horeca en openingstijden

Tijdens Winter in het Openluchtmuseum zijn onze horeca locaties geopend als take-away. Ook zijn er diverse mobiele (koek & zopie)locaties aanwezig. Tijdens Winter in het Openluchtmuseum is het museumpark doordeweeks geopend van 10.00 – 17.00 uur. In het weekend en tijdens de kerstvakantie is het museumpark geopend van 10.00 – 18.00 uur.

Conform RIVM richtlijnen

Vanzelfsprekend houden ze in het Openluchtmuseum rekening met de richtlijnen die het RIVM voorschrijft om besmetting met het Covid-19 virus te voorkomen. Het reserveren van een (gratis) tijdslot is verplicht. Dat kan eenvoudig op de website. Bij de entree en op meerdere plekken in het museumpark staan zuilen met desinfecterende gel.

Op sommige paden is eenrichtingsverkeer ingevoerd. Zo houden we het gezellig en veilig. Het dragen van een mond/ neuskapje is verplicht in de tram en op alle binnenlocaties. Lees hier alles over ‘veilig samen uit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen