Zaterdag wordt de Vector of Memory bij De Oversteek onthuld

Foto: gemeente Nijmegen

Nijmegen krijgt een Vector of Memory. Dit is een bijzonder herdenkingsteken dat herinnert aan bijzondere plekken en momenten uit de Tweede Wereldoorlog.

Zaterdag 10 september om 15.30 onthult burgemeester Hubert Bruls samen met Herre Dijkema van de Liberation Route Europe de Nijmeegse Vector of Memory bij De Oversteek om 15.30 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Gammele bootjes over de Waal

De Nijmeegse Vector herinnert aan de oversteek van 20 september 1944 en staat op de plek waar 900 geallieerde soldaten in gammele bootjes stapten en naar de overkant roeiden terwijl ze onder vuur werden genomen door Duitse soldaten. Deze oversteek kostte 48 van hen het leven. Ondanks deze verliezen werd het doel wel bereikt. De geallieerden wisten na hevige gevechten zowel de spoorbrug als de Waalbrug ongeschonden in handen te krijgen en de Duitsers uit de stad te verdrijven. Daarmee was de bevrijding van Nijmegen een feit.

Liberation Route

De Vectors of Memory zijn ontworpen door de Amerikaanse ontwerper Daniel Libeskind en maken deel uit van de ‘Liberation Route’. Een route die start vanaf de Normandische stranden en die doorloopt tot in Berlijn. De Vectors markeren belangrijke locaties van de Tweede Wereldoorlog.

Zaterdag 10 september onthult burgemeester Hubert Bruls samen met Herre Dijkema van de Liberation Route Europe de Nijmeegse Vector of Memory bij De Oversteek om 15.30 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Herdenken

September is de ‘Market Garden’ maand en komende maand worden meerdere activiteiten in de stad en de regio georganiseerd om de herinnering aan deze militaire operatie levend te houden. Vanaf vrijdag 2 september wordt de Vrijheidskrant 2022 verspreid en begin september gaat ook de website vrijheidregionijmegen.nl live.

Enkele activiteiten die worden georganiseerd in de maanden september tot en met november in Nijmegen

  • 10 september / 15.30 – 17.15 / bij De Oversteek
    Onthulling van de Vector of Memory
  • 15 september / 19.00 – 21.45 / Infocentrum WO2 Nijmegen
    Reünie van de beroemde film ‘A Bridge Too Far’
  • 18 september / 10.00 – 11.00 / bij De Oversteek
    Oversteek van de Waal door Pontoongroup4045
  • 18 september / 15.00-17.00 / Stevenskerk
    Herdenking Friendship Albany Nijmegen/ FAN
  • 20 september / 13.30 – 15.00 / Oosterhoutse dijk
    Herdenking Waaloversteek
  • 26 t/m 29 september / De Lindenberg
    Free Future College
  • 14 oktober – 11 december / Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
    Tentoonstelling over de grote razzia van 17-18 november 1942. Nu 80 jaar geleden
  • 17 t/m 20 november / Filmhuis LUX
    Filmvoorstelling ihkv de Razzia van 17-18 november 1942

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen