Pilot: gratis wifi op jongerenontmoetingsplek Heteren

Foto: Clker Free Vector Images, pixabay

Heteren – Op de jongerenontmoetingsplek aan de Steenovenlaan is binnenkort gratis wifi beschikbaar. Het gaat om een pilot waarmee de gemeente Overbetuwe tegemoet komt aan wensen van de jongeren.

Als de pilot slaagt, komt er later dit jaar ook draadloos internet op drie jongerenontmoetingsplaatsen in Elst.

De gemeente Overbetuwe vindt het belangrijk dat jongeren goede plekken hebben waar ze elkaar buiten kunnen ontmoeten, zeker in coronatijd. Jongeren uit Heteren en Elst hebben meegedacht over de verbetering van deze plekken waar ze samen kunnen ‘chillen’. Ze gaven aan dat wifi een belangrijk verbeterpunt was. Veel jongeren in de middelbare schoolleeftijd hebben geen onbeperkt internetabonnement op hun telefoon. Een jongerenontmoetingsplaats met wifi is dus aantrekkelijk voor hen.

Langs de deuren

In februari zijn jongeren uit Heteren bij de omwonenden langs de deuren gegaan om het plan te bespreken. Veel van hen reageerden positief. Op basis van de reacties van omwonenden zijn verdere afspraken gemaakt over de inrichting van de wifi. Zo wordt de wifi om 21.45 uur uitgeschakeld, en worden er geen 5G- maar 4G-masten geplaatst. Met vragen kunnen de omwonenden terecht bij de jongerenwerkers. Ze krijgen ook nog een brief thuis met deze informatie. Ook de dorpsraad Heteren was betrokken bij de pilot.

Dorpsraadvoorzitter Kevin Derksen: ‘Dit initiatief is mooi in lijn met onze visie om het risico op overlast zo klein mogelijk te maken. Hiervoor is het van belang dat jongeren elkaar op diverse plekken in het dorp in de openbare ruimte kunnen ontmoeten en dit zich niet op een of twee plaatsen in het dorp concentreert. Aantrekkelijke ontmoetingsplekken stimuleren jongeren ook om vaker naar buiten te gaan, meer te bewegen en elkaar meer te ontmoeten, ook binnen de regels van corona, om alledaagse zaken en ervaringen te bespreken.’

Wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder: ‘We willen graag een prettige leefomgeving voor al onze inwoners, dus ook voor onze jongeren. En we vinden het belangrijk om hen daar zelf over mee te laten denken. Deze wifi-spot is daar een mooi voorbeeld van.’
De wifi is vanaf mei of juni beschikbaar bij de skatebaan aan de Steenovenlaan in Heteren. Als het technisch goed loopt, volgt in het najaar wifi op drie ontmoetingsplekken in Elst. Andere wensen die de jongeren hadden voor de ontmoetingsplekken, waren zitplekken die ze zelf konden pimpen en sportieve zitplekken. Die zijn inmiddels geplaatst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen