Henk Nies uit Elst koninklijk onderscheiden door burgemeester

Foto: Gemeente Overbetuwe

Op donderdag 23 juni 2022 heeft burgemeester Patricia Hoytink-Roubos een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer Henk Nies uit Elst. Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De uitreiking vond plaats in Theater De Flint in Amersfoort tijdens een symposium ter gelegenheid van zijn afscheid van Vilans, kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning.

Ouderen- en gehandicaptenzorg

De heer Henk Nies (66) ontving de Koninklijke Onderscheiding voor zijn langdurige inzet, in binnen- en buitenland, voor kennisontwikkeling op het gebied van de zorg voor ouderen en mensen met een beperking. Hij levert daarmee nationaal en internationaal een belangrijke bijdrage aan de bevordering van hun welzijn en welbevinden.

Methodes

Om kennis op te doen over ouderenzorg maakte hij gebruik van bijzondere methodes. Zo woonde hij tijdelijk in een verpleeghuis om zelf ouderenzorg te ervaren. Vanuit zijn verbondenheid aan de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland is de heer Nies een belangrijke verbinder en pijler als het gaat om de doorontwikkeling van de gehandicaptenzorg.

Toespraak burgemeester Patricia Hoytink-Roubos:

Vandaag neemt u na 16 jaar afscheid van Vilans, de kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning. Voor deze en tal van organisaties in binnen- en buitenland zet u zich al gedurende lange tijd in voor kennisontwikkeling, zorg voor ouderen en mensen met een beperking.

Voor mevrouw Mirella Minkman en mevrouw Jolanda Buwalda van de Raad van Bestuur en Raad van Toezicht van Vilans is uw afscheid aanleiding om mij te schrijven. “Wij zijn van mening dat de heer Nies uitzonderlijke prestaties heeft verricht voor mensen die langdurige zorg en ondersteuning behoeven. Met zijn inzet heeft hij op een waardevolle manier bijgedragen aan kennisontwikkeling voor een waardig leven, welzijn en welbevinden voor deze mensen. Dit deed hij zowel nationaal als internationaal.”

Deze brief werd vergezeld door enkele andere brieven van Europese organisaties, collega’s en familie. Daaronder 1 van Euro Carers. Zij beschrijven uw kennis en kunde voor diverse Europese project als van onschatbare waarde voor het welslagen daarvan: “Mr. Nies is one of our organisation’s founding fathers. He played a leading role in that process and his in-depth knowledge of the EU institutional environment coupled with his extensive expertise in policy and research, have largely contributed to position Euro Carers as a reliable and sustainable interest group and to drive our policy message forward.”

Veel erkenning is er ook vanuit uw collega professoren. Zij roemen uw soms bijzondere methodes.

Zo hebt u zich een keer laten opnemen in een verpleeghuis om zo te leren hoe het is om als oudere van zorg afhankelijk te zijn en zo ook zelf te ervaren wat het doet met je waardigheid.

Naast de ouderenzorg is de gehandicaptenzorg iets waar u zich sterk voor maakt. U bent verbonden aan de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. U levert een belangrijke bijdrage aan de doorontwikkeling van de gehandicaptenzorg waarbij de verbinding zoeken volgens de heer Frank Bluiminck kenmerkend is voor uw werkwijze.

De heer Kim Putters, voormalig directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau, schrijft mij dat u ook continu op zoek bent naar kleine veranderingen waaruit grote verbeteringen gerealiseerd kunnen worden. Uw inzichten wekken nationaal en internationaal interesse. Getuige ook deze volle zaal met 250 geïnteresseerde toehoorders.

henk niesTot slot nog een paar mooie woorden van hen die het dichtste bij u staan: uw familie. “Door zijn bevlogenheid voor zijn werk was Henk veel weg of zat hij achter zijn computer. Maar als wij hem nodig hadden, konden we erop vertrouwen dat hij er voor ons was en nog steeds is. Hij is altijd goed geluimd en staat positief in het leven. Hij is een bescheiden man, partner, en vader die met zijn vele kwaliteiten ons steunt en een bron van inspiratie is.”

Voor alles wat u voor de nationale en internationale gemeenschap op het gebied van langdurige zorg hebt gedaan, zijn velen u ontzettend dankbaar. Uw werk en uw inzichten zijn van grote waarde. U bent van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van de zorg in Nederland en Europa. Graag wil ik deze dank omzetten in een bijzondere waardering. Dat doe ik niet alleen namens mijzelf maar ook namens Koning Willem-Alexander.

Want het heeft Zijne Majesteit behaagd om aan u een Koninklijke Onderscheiding toe te kennen met daaraan verbonden de benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De versierselen mag ik u nu graag opspelden.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen