Duik eens in de herfstsfeer

Foto: Overbetuwe Nieuws Petra Scheutjens

Dit jaar stond de zon op 23 september recht boven de evenaar. Dat betekent dat dat etmaal de dag en de nacht over de hele wereld twaalf uur duurden. Bij ons begint dan de herfst. We gaan naar het donkere seizoen, met alsmaar korter wordende dagen en lagere temperaturen.

Herfstequinox; dagen korter

Op 22 december is dan de kortste dag en daarna worden de dagen weer langer om op 20 maart weer een etmaal te hebben met 12 uren nacht en 12 uren dag. In het kouder wordende seizoen sterven bij ons de meeste groene delen van planten en bomen af. Vaste planten verwelken en gaan in rust om in het voorjaar weer met fris groen boven de grond uit te komen. De bladeren van de bomen verkleuren eerst omdat de vochttoevoer naar de bladeren door de bomen wordt afgesloten en daarna vallen ze in de late herfst af. Ook die komen in het voorjaar weer terug. Prachtig eigenlijk die cyclus van seizoen. Ja bijna al het groen verdwijn, maar dat betekent niet dat er geen kleur meer is in de natuur.

Als paddenstoelen uit de grond

Je moet misschien iets beter kijken maar overal komen nu de paddenstoelen uit de grond. Die hebben soms ook prachtige kleuren. Zoals bevoordeeld het helder rood van de vliegenzwam, het pikzwart van de houtskoolzammen, de gele vingers van de knotszwam en het gele kussentje van de trilzwam. En als je goed kijkt zie je ook allerlei groene paddenstoelen en wat te denken van het elfenbankje dat in allerlei kleuren voorkomt. De Latijnse naam verwijst naar die veelkleurigheid nl Trametes versicolor.

Ook op landgoed Overbetuwe Uilenburgsestraat 3 bij Heteren, zijn veel paddenstoelen te vinden. Kom maar eens zoeken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen