Veel waarnemingen van de zeldzame doodshoofdvlinder in 2020

Foto: Anaxibia, Wikimedia

De Vlinderstichting krijgt de laatste weken veel waarnemingen binnen van de doodshoofdvlinder. Deze grote indrukwekkende nachtvlinder, die bijennesten binnendringt op zoek naar honing, is zeldzaam in Nederland.

De doodshoofdvlinder werd vooral bekend werd dankzij de film the Silence of the Lambs. De vlinder heet zo omdat hij op zijn lijf duidelijke vlek heeft die veel op een doodshoofd lijkt. En hij kan nog iets bijzonders: als hij zich bedreigd voelt maakt de vlinder een hoorbaar piepend geluid.

doodshoofdvlinder
Foto: Vlinderstichting

Met de wind mee?

Ieder jaar komen er wel een paar waarnemingen van deze vlinder binnen. Maar in 2020 zijn het er veel meer dan normaal. Hoe dat komt is nog onduidelijk. Het zou kunnen dat de windrichting een rol heeft gespeeld. Doodshoofdvlinders vliegen namelijk in de zomer vanuit Zuid-Europa naar Nederland.

Mummies

Doodshoofdvlinders worden in Nederland vooral waargenomen als ze al dood zijn. Ze zijn namelijk in staat bijennesten binnen te dringen. Daar snoepen ze van de honing. Bijen kunnen de vlinder niet doden, omdat de doodshoofdvlinder exact tussen twee raten past.

De bijen kunnen zijn kwetsbare buik wél  bereiken. In bijenkasten worden ze vaak wel gedood, omdat de raten daarin verder uit elkaar staan. Imkers vinden dus soms dode, in bijenwas gemummificeerde vlinders in hun kasten.

De Vlinderstichting

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden