Week van het Landschap; ontdek de verrassende natuur dichtbij huis

Foto: Floris Scheplitz

Van 16 tot en met 31 oktober 2021 vieren we in heel Nederland de Week van het Landschap. De provinciale Landschappen laten graag zien hoe mooi en divers de natuur is.

In de herfstvakantie kan je daarom meedoen aan activiteiten en excursies om de natuur dichtbij huis te beleven en ontdekken. Een paddenstoelenexcursie, een streekmarkt bezoeken, op pad met de boswachter of een nieuwe route ontdekken in het bos. De herfstvakantie is een mooie tijd om van de natuur en prachtige herfstkleuren te genieten.

Ontdek nieuwe wandelroutes  

De provinciale organisaties lanceren voor de Week van het Landschap nieuwe fiets- en wandelroutes en activiteiten. Ontdek bijvoorbeeld een nieuwe wandelroute rondom kasteel Hernen in Gelderland, uitgezet door de boswachter. Doe mee aan de natuurwandeling midden in de nacht of bezoek een paddenstoelenfestival. Bekijk alle routes en activiteiten op Week van het Landschap.

Natuur, landschap en cultureel erfgoed beschermen 

De 12 provinciale Landschappen beschermen, beheren en ontwikkelen in totaal ruim 114.114 hectare natuur, landschap en cultureel erfgoed (molens, kerken, kastelen) in Nederland, voor mensen, planten en dieren. Daarnaast organiseren zij allerlei activiteiten om natuur en landschap te beleven. Ze worden gesteund door ruim 300.000 huishouders en duizenden vrijwilligers.

Een greep uit de activiteiten in Gelderland

Appelspeurtocht bij kasteel Doorwerth:
1 oktober 2021 – 31 oktober 2021 van 11.00 – 17.00 uur.

In de boomgaard en moestuin van het kasteel staan appelbomen. Vroeger was de boomgaard belangrijk voor de voorraden van het kasteel. Dit jaar heeft een bijzondere boom ook een gouden appel laten vallen. Die hebben we gauw opgeborgen in het kasteel. Om hem niet al te veel op te laten vallen, hebben we ook gewone appels neergelegd. Kom ook appels tellen en misschien vind je wel de gouden appel!

Herfst in Hernen:
17 oktober 2021, start om 10:00 uur. Duur: ca. 2,5 uur. Vooraf online reserveren is noodzakelijk.

Het is herfst in Hernen. Het kasteel laat zijn schoonheid zien in de najaarszon. Het eerste kasteel van de stichting kent nog vele middeleeuwse kenmerken omdat het eeuwenlang nauwelijks is verbouwd. Het landschap om het kasteel is parkachtig met droge en natte gedeelten wat garant staat voor een rijke flora en fauna. De boswachter laat de invloed van de herfst zien en toont de plek waar de oude veldoven stond. Tevens zie je waarom de das zich hier al eeuwenlang thuis voelt. De wandeling voert je vervolgens door enkele mooie stukjes bos en langs de Hernense molen, onlosmakelijk verbonden met het kasteel. Speur jij ook mee naar bijzondere paddenstoelen?

Op stap met gouvernante in Huis Verwolde

Woensdag 20 oktober, aanvang 11.00 uur (duur ca. 1,5 uur).

Hoe zou het geweest zijn om als kind in zo’n mooi huis te wonen? Kinderen van 5 tot en met 8 jaar gaan samen met de gouvernante een bijzondere wandeling maken door het huis en komen zo natuurlijk langs de kinderkamer en de prachtig gedekte tafel in de eetzaal. De gouvernante gaat ook naar het onderhuis om de kinderen te laten zien hoe het personeel leefde en woonde. Geldersch Landschap & Kasteelen wil zo de jongste bezoekers op een leuke manier laten ervaren hoe vroeger de adel leefde.
Kinderen mogen verkleed komen, er zijn ook jurken en jonkervestjes aanwezig in het huis. Na afloop krijgen de kinderen wat te drinken (wel eerst zelf de tafel netjes dekken!) (Groot)ouders of verzorgers nemen niet deel aan de kinderactiviteit. Zij kunnen met een gereserveerd ticket het huis bezoeken, in de tuin wandelen en genieten van het terras bij de oranjerie.

Kijk voor nog meer geweldige excursies en activiteiten op Geldersch Landschap & Kasteelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen