112

Brandweer bij het Gelderse Smalspoor Museum in Heteren

Zaterdag werden de Betuwse kring vaardigheidstoetsen gehouden op het terrein van het Gelders Smalspoor Museum in Heteren. De 9 deelnemende ploegen waren Lienden, Opheusden, Elst (Gld), Ochten, Zetten, Kesteren, Tiel, Dodewaard en Elst (U)

Diverse brandweerkorpsen gaan regelmatig de strijd met elkaar aan tijdens de wedstrijden. Met een realistische scenario wordt er gekeken naar de vaardigheden, techniek en snelheid. Deze keer was de organisatie in handen van brandweer Heteren. Vrijwilligers van het Gelders Smalspoor Museum en de EHBO vereniging Heteren hielpen mee om het scenario realistisch te maken.

Het scenario

Op het terrein hadden twee vandalen ingebroken in de oude machinehal, waarin een museale steenpers stond. De twee onverlaten werden opgemerkt door twee oud ijzerhandelaren, die buiten op het terrein bezig waren. Eén van handelaren was naar binnen gegaan om de vandalen te zoeken. Toen deze niet terugkeerde en inmiddels een grote hoeveelheid rook uit het gebouw kwam, heeft zijn collega de brandweer gebeld.

De brandweer kwam ter plaatse en werd meteen met een leuke verassing geconfronteerd. Het smalspoor treintje van het museum reed nog rond en had de hele toegangsweg geblokkeerd. Dit leverde voor de toeschouwers hilarische momenten op. Na deze hobbel werd de overgebleven handelaar flink ondervraagd om zo aan de juiste informatie te komen. Er was brand in de hal en er waren drie slachtoffers (de twee vandalen en de collega handelaar) vermist. Binnen in de hal wachtte nog een uitdaging voor de ploeg; de vermiste handelaar was binnen gespietst door een stuk ijzer. Deze lange staaf moest dus op verantwoorde wijze worden ingekort om hem in de ambulance te krijgen. Daarnaast moest er nog naar twee slachtoffers worden gezocht, meerdere branden blussen en de situatie worden veiliggesteld. Was dit allemaal gedaan dan kon men weer inpakken.

De ploegen moesten zich flink inzetten om alle opdrachten in een zo snel mogelijke tijd af te krijgen en zoveel mogelijk punten te verzamelen.

Uitslag van de wedstrijd

Nadat de jury alle punten en tijden hadden verwerkt was de ranglijst compleet. Op nummer 1 kwam de brandweer uit Zetten te staan, direct gevolgd door Tiel en op de derde plaats Opheusden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen