Presentatie boek ‘Water en Vuur’ druk bezocht in de Vloedschuur

Dinsdagavond werd het boek ‘Water en Vuur’ gepresenteerd in de Vloedschuur in Heteren. De zaal van de protestante gemeente was gevuld met belangstellend publiek.

Na het dankwoord werd het eerste exemplaar van boek ‘Water en Vuur’ overhandigt aan de mensen die mee hadden gewerkt aan de realisatie ervan.

Later werd het woord gegeven aan Daan Viergever, die zelf ook de oorlog als kind heeft meegemaakt. Hij bracht de oorlog in de Betuwe in de herfst van 1944 en de lente van 1945 tot leven. Hij nam ons mee door de gevechten, de bombardementen, de evacuatie, ondersteund door beeldmateriaal dat door de Historische Kring Midden-Betuwe is verzameld. Met stukjes uit dagboeken en brieven beleefde het publiek de oorlog mee. Her en der klonken regelmatig instemmende geluiden van mensen die hetzelfde hadden meegemaakt.

Het is weliswaar 75 jaar geleden dat de oorlog in de Betuwe in volle omvang was losgebarsten, hier blijft het steeds in herinnering. De verliezen en plunderingen waren het ergste in deze omgeving, al wordt het niet in de geschiedenisboeken beschreven. De lotgevallen van de gewone burgers in dit gebied worden beschreven in een bewaarblad, uitgegeven door de redactie van de Peperbus en de HKMB.

Na de slag om Arnhem hadden de geallieerden zich terug getrokken ten zuiden van de Rijn. Het gebied van de Overbetuwe vormde de frontlijn tot april 1945. In die tijd waren er voortdurend beschietingen over en weer. In de dorpen langs de Rijn van Driel tot Opheusden, was er sprake van directe confrontaties tussen Geallieerden en Duitsers. De bevolking vluchtte in grote getale naar veiliger dorpen in de nabijheid met name naar Valburg, Herveld en Andelst. Daar waren zelfs alle schuren en stallen ingericht als provisorische slaapplaatsen. Toen de Rijndijk bij Elden werd opgeblazen werd de totale bevolking geëvacueerd naar Brabant en België. Slechts een aantal mannen bleven achter om voor het vee en nog aanwezig graan te zorgen om zo een bijdrage aan de voedselvoorziening te leveren.

Het boek ‘Water en Vuur’ wordt in de tweede helft oktober/eerste week november gratis verspreid op alle adressen in ons werkgebied en dat van de Historische Kring Oosterhout, Slijk-Ewijk en Valburg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen