Star Trek fantasie van dierloos ruimtevlees wordt werkelijkheid

Foto: Pixabay

Lange tijd leek de serie Star Trek vooruit te lopen op de werkelijkheid; een wereld waarin geen dieren geslacht worden en al het eten inclusief vlees uit een ‘replicator’ voortkomt. Het Israëlische bedrijf Aleph Farms is het onlangs gelukt om voor het eerst een stukje vlees in de ruimte te kweken.

Het stukje vlees werd in een ruimtestation op bijna 400 km afstand van de aarde geproduceerd door een speciale 3d-printer, met gebruik van gekweekte rundercellen. Met de techniek zouden in de toekomst astronauten van vlees kunnen worden voorzien, zonder dat levende dieren of grootschalig grondstofgebruik nodig zijn. Want de 10.000 tot 15.000 liter water die nodig zijn om één kilo biefstuk te maken, zijn niet beschikbaar in de ruimte, aldus de onderzoekers.

Het experiment kwam voort uit een samenwerking met het Russische deel van het International Space Station. Volgens Aleph Farms biedt het geslaagde experiment de mogelijkheid om voedselzekerheid voor toekomstige generaties met behoud van natuurlijke hulpbronnen te kunnen onderzoeken.

“Dit is niet alleen een ontzettend leuke actie, voor het eerst is er namelijk kweekvlees in de ruimte geproduceerd,” legt Pablo Moleman uit, Manager Food Industry bij ProVeg Nederland, een organisatie die plantaardig en gekweekt vlees stimuleert. “Het geeft ook aan dat de tijd rijp is voor innovatieve ontwikkelingen om aan de wereldwijde vraag aan proteïnen te kunnen voldoen op een duurzame manier. En we hoeven daarvoor niet te wachten tot de uitvinding van de replicator in de 24e eeuw.”

Omdat astronauten lange afstanden afleggen en er goed nagedacht moet worden over de voedselvoorraad ligt het printen van vlees dan ook voor de hand. “En als het in de ruimte kan, dan kan het zeker ook op aarde,” stelt Pablo lachend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen