112

Waar zijn de BOA’s in Elst?

Foto: Wikimedia Commons

Sommige mensen vragen zich af waarom er altijd twee of drie auto’s van Handhaving op de gemeentewerf in Elst staan, terwijl er in de Dorpsstraat tegen het verkeer in wordt gereden.

De reden ervan is eenvoudig; op de werf zit het kantoor waar ze in gevestigd zijn. Vandaar dat je daar regelmatig auto’s ziet staan. Bovendien gaan ze ook regelmatig te voet of op de fiets op pad. Van daar uit doen ze (voor een groot deel) hun werk. Niet altijd alles zie je van deze hardwerkende mensen. Ook goed om te weten: niet altijd kunnen de handhavers (buitengewoon opsporingsambtenaren) sanctionerend optreden. Boa’s zijn maar voor een bepaald aantal strafbare feiten bevoegd.

Taken

Boa’s worden opgeleid in een afgebakend vakgebied. Hierdoor kunnen zij deskundig zijn op gebieden waarop de politie dat niet is. Een jachtopziener weet bijvoorbeeld meer over wetgeving rond de jacht dan een politieagent. Boa’s hebben een belangrijke rol bij het handhaven van veiligheid en het tegengaan van criminaliteit. De boa’s mag identiteiten controleren, proces-verbaal opmaken, boetes uitschrijven en personen aanhouden als deze worden verdacht van een strafbaar feit. Elke soort boa heeft een eigen takenpakket.

Politiebevoegdheden en geweldsmiddelen voor boa’s

Boa’s moeten tijdens hun werk effectief kunnen optreden tegen geweld en agressie. Sommige boa’s hebben daarom politiebevoegdheden zoals fouilleren en geweldsmiddelen zoals handboeien, een wapenstok, pepperspray of een vuurwapen. In de Beleidsregels boa staat een volledig overzicht van politiebevoegdheden en geweldsmiddelen die boa’s kunnen hebben. Verder moet een boa met politiebevoegdheden en geweldsmiddelen ook voldoen aan eisen van de Regeling toetsingen geweldbeheersing boa. (Bron: Ministerie van Justitie en Veiligheid)

Gemeente Overbetuwe laat weten dat de BOA’s iedere dag in de Dorpsstraat aanwezig zijn en bekeuren zij automobilisten die tegen het verkeer in rijden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen