Vaccinatiegraad moet omhoog in Overbetuwe

Foto: Pixabay

De vaccinatiegraat in Overbetuwe zit net iets onder het door WHO geadviseerde niveau van 95%. De Gemeentebelangen Overbetuwe vond dat een reden om een motie in te dienen. De motie werd door alle raadsleden goedgekeurd en daarmee aangenomen.

In de motie verzoekt de gemeenteraad het college: Zich maximaal in te spannen om de vaccinatiegraad in de gemeente Overbetuwe terug te brengen tot minimaal 95%, met de ambitie hoger uit te komen. Hiertoe, samen met de ketenpartners, een plan van aanpak op te stellen en de raad hierover voor 1juni 2020 te informeren.In het plan van aanpak o.a. de volgende zaken mee te nemen: het wegnemen van evt. praktische belemmeringen en het verbeteren van de kennis over vaccinatie bij ouders en professionals. Het huidige vaccinatieprogramma te analyseren.

Religieuze bezwaren tegen vaccinatie

Onderzoek van Volksgezondheid en Zorg heeft een aanwijzing dat regionale clustering in bepaalde delen van het land zorgt dat er kinderen niet gevaccineerd worden. In hun kringen leven religieuze bezwaren tegen vaccinatie. Het sociale leven (kerk, school, werk en ontspanning) speelt zich grotendeels binnen eenzelfde groep af. Door deze clustering van niet-gevaccineerden, kunnen epidemieën ontstaan: polio zowel in 1978 als in 1992/1993; mazelen in 1999/2000, 2008 en 2013/2014, rodehond in 2004/2005 en de bof in 2007 en 2011/2012.

Vaccinatiegraad stabiel, deelname daalt niet langer

Er is een einde gekomen aan de daling in het aandeel kinderen dat de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma krijgt. De vaccinatiegraad is hiermee nog niet terug op het oude niveau, maar is voor de meeste vaccinaties ongeveer gelijk gebleven aan het jaar ervoor.

Bron: Gemeentebelangen Overbetuwe en www.gezondheidenzorg.info

Vaccinatiegraad moet omhoog

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen