Sinterklaasavond; vol verwachting klopt ons hart

Foto: Zwolle Nieuws

Sinterklaasavond of pakjesavond is ieder jaar op 5 december. Op deze avond krijgen kinderen cadeautjes. Volgens het verhaal komen Sinterklaas en Zwarte Piet op vijf december de huizen binnen via de schoorstenen, om  cadeautjes voor de kinderen te brengen. Het is elk jaar weer spannend of we lief genoeg zijn geweest dit jaar, zodat we van Sinterklaas een cadeautje krijgen.

Voor de Tweede Wereldoorlog werd sinterklaasavond nauwelijks gevierd, omdat de mensen er geen geld voor hadden. Nadat de economie beter werd, was er meer ruimte om extraatjes te geven. Daardoor werd sinterklaasavond steeds vaker gevierd. De kinderen mochten hun schoen zetten, waarin ze de volgende dag een cadeautje vonden. In Nederland trekken veel gezinnen en vriendengroepen lootjes, zodat iedereen iemand heeft waarvoor hij of zij een cadeautje moet kopen.

Sinterklaas staat synoniem aan gezelligheid

Pakjesavond kent een verschillende varianten. Maar hoe je het ook viert, sinterklaas staat synoniem aan gezelligheid, samenzijn met familie en vrienden en aandacht voor elkaar. Daarbij horen natuurlijk ook lekkere hapjes en drankjes. Elkaar plagen of verrassen met lange, of kortere, grappige gedichten en creatieve surprises. Sinterklaas is een familiefeest waarbij sfeer en gezelligheid  voorop staat.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen