Column Brigitte Faber-de Lange

Brigitte Faber-de Lange, wethouder gemeente Overbetuwe
Brigitte Faber-de Lange, wethouder gemeente Overbetuwe
Foto: Gemeente Overbetuwe

Als beginnend wethouder realiseer je je soms niet wat er allemaal achter de schermen binnen de gemeente gebeurt en wat dit betekent voor inwoners en ambtenaren. Op het gebied van ICT ging er een wereld voor me open. Wat een techniek en wat een systemen heeft een gemeente nodig om de taken voor haar inwoners uit te voeren.

De gemeente voert heel veel taken uit. Daarbij worden veel gegevens vastgelegd in informatiesystemen. Dat heeft voor u als inwoner voordelen: via uw DigiD kunt u een afspraak maken voor de aanvraag van een paspoort of rijbewijs of een uittreksel uit de Basisregistratie Personen aanvragen. Ook kunt u zo een verhuizing doorgeven of belastingzaken regelen. Verder kunt u veel gegevens raadplegen via de website van de gemeente: bijvoorbeeld wanneer uw afval wordt opgehaald of waar de gemeenteraad over vergadert.

Voordelen voor ambtenaren

Ook voor ambtenaren hebben informatiesystemen veel voordelen. Zo weten onze beheerders van de openbare ruimte precies waar erfgrenzen zijn, wie welk stuk grond in eigendom heeft, waar lantaarnpalen en prullenbakken staan en waar in de openbare ruimte gras, een heg, een speeltoestel of een boom staat. Door al deze gegevens en informatiesystemen wordt het voor u als inwoner gemakkelijker om zaken te doen met de gemeente en kunnen ambtenaren efficiënter werken.

Bescherming persoonsgegevens

Al die gegevens, vooral persoonsgegevens, zijn echter ook in trek bij hackers. Zij kunnen hiermee bijvoorbeeld identiteitsfraude plegen. Steeds vaker verschijnen in het nieuws verhalen van cybersecurity aanvallen. Daar moeten we ons tegen wapenen. Aan ons als gemeente de taak om deze gegevens goed te beschermen.

Toezien op de informatieveiligheid

Hoe doen we dat? Dat doen we op verschillende manieren. We zorgen ervoor dat de toegang tot informatiesystemen goed beveiligd is en dat er een goede firewall is ingesteld. Maar ook wisselen we kennis uit met andere gemeenten over nieuwe dreigingen zodat eventuele cyberaanvallen worden geweerd. Daarnaast is het belangrijk dat we er voor zorgen dat onze ambtenaren heel zorgvuldig met gegevens omgaan. Bijvoorbeeld door u een beveiligde mail te sturen als uw persoonsgegevens er in staan. Tenslotte zijn er gespecialiseerde medewerkers die toezien op de informatieveiligheid en continu waakzaam zijn op nieuwe risico’s en daar de systemen op aanpassen. Zo werken we hard aan goede dienstverlening voor u! Voor én achter de schermen.

Brigitte Faber-de Lange
Wethouder gemeente Overbetuwe

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen