Het is goed leven in Overbetuwe volgens de inwoners

Volgens de enquête is het goed leven in Overbetuwe
Volgens de enquête is het goed leven in Overbetuwe
Foto: Pxhere CCO

In augustus 2019 hebben 2179 van de 6500 aangeschreven inwoners van Overbetuwe een enquête ingevuld.

Zij gaven hierin aan hoe zij de leefbaarheid, duurzaamheid, het vervoer en het wonen in hun wijk of dorp ervaren. De resultaten van de enquête heeft de gemeente aangevuld met beschikbare data van o.a. het CBS en vervolgens weergegeven in een dorpsprofiel. Deze dorpsprofielen zijn beschikbaar voor iedereen.

Tevreden inwoners

Het is goed leven in Overbetuwe; over het algemeen zijn de inwoners van Overbetuwe tevreden. We zijn een hele kinderrijke gemeente waar mensen graag willen blijven wonen. Meer dan helft van de inwoners wonen meer dan 15 jaar in hetzelfde huis. Slechts een klein percentage wil verhuizen: 2 van de 3 inwoners hebben geen verhuisplannen! Ook heeft meer dan de helft van de inwoners zijn eigen woning al verduurzaamd en 22 % van hen wil de komende jaren zelfs nog meer maatregelen nemen.

Fijn wonen en leven

De inwoners van de gemeente Overbetuwe zijn over het algemeen zeer tevreden over het wonen in de buurt, de woonomgeving en de leefbaarheid in de buurt. De gemiddelde rapportcijfers liggen rond de 8. Ook valt op dat de cijfers weinig verschillen tussen de dorpen. De kern Elst waardeert een aantal thema’s hoger, Oosterhout scoort juist op alle punten iets lager dan gemiddeld. In Slijk-Ewijk, Driel en Oosterhout is de groep die vindt dat de leefbaarheid achteruit is gegaan relatief het grootst met 20, 23 en 25%. Eenzaamheid is ook een belangrijk thema; elk dorp heeft daar mee te maken. Dit speelt niet alleen onder ouderen; 21% van de jongeren geven aan zich soms ook eenzaam te voelen.

Handen uit de mouwen

Veel mensen willen zich inzetten voor hun buurt of een vereniging. Meer dan 50% is bijvoorbeeld vrijwilliger bij een (sport)vereniging. 71% van onze inwoners kan zichzelf goed redden in het dagelijkse leven. Zij hebben geen hulp nodig in het huishouden, bij het aangaan van contacten of bij hun administratie. Dat betekent dat 3 op de 10 inwoners van Overbetuwe extra hulp nodig heeft in het dagelijkse leven, vaak vanwege gezondheidsgerelateerde problemen.

Wat doet gemeente Overbetuwe met de dorpsprofielen?

Overbetuwe heeft dus hele goede ingrediënten om een gemeente te zijn en te blijven waar het lekker leven en wonen is. We houden van aanpakken en de meerderheid is bereid iets voor hun medemens en hun dorp te doen. Dat biedt een hele mooie basis er samen voor te zorgen dat dit ook in de toekomst zo blijft. Wat doet de gemeente met de dorpsprofielen? De gemeente bespreekt de gegevens de komende 1,5 jaar met inwoners en organisaties die actief zijn in een dorp. Dat wordt gedaan op het moment dat het hen uitkomt en in de vorm die het beste bij hen aansluit. Daarnaast gebruikt de gemeente de resultaten natuurlijk om haar eigen beleidskeuzes te maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen