Column Dimitri Horsthuis-Tangelder: De samenleving zijn wij

Dimitri Horsthuis-Tangelder
Dimitri Horsthuis-Tangelder
Foto: Gemeente Overbetuwe

De samenleving zijn wij; inwoners, organisaties, verenigingen en gemeente. Samen zorgen we er voor dat het fijn leven is in de dorpen van Overbetuwe. Daarin hebben we allemaal onze eigen rol en perspectief. Maar we hebben elkaar ook keihard nodig om echt het verschil te maken. We moeten onze krachten bundelen.

Onze rol als gemeente is een uitvoerende; zorgen dat het schoon en netjes blijft en dat er voldoende voorzieningen zijn. Maar wij zijn binnen dit samenspel ook de partij die het toekomstperspectief in beeld brengt en de keuzes van nu hierop beoordeelt.

Inzicht in de behoeften van de verschillende dorpen

Om deze rol goed te kunnen vervullen, hebben wij inzicht nodig in de behoeften van de verschillende dorpen. Daarom heeft de gemeente een enquête uitgezet in de zomer van 2019 onder 6300 inwoners. Meer dan 35% daarvan vulde vervolgens de enquête in. De resultaten van de enquête hebben we inmiddels vertaald naar een zogenaamd dorpsprofiel dat inzicht geeft in de kansen en uitdagingen voor de toekomst van een dorp. We hebben hiermee beter dan voorheen in beeld waar we samen mee aan de slag moeten/ kunnen.

Resultaten enquête

Deze resultaten van de enquête gebundeld in een dorpsprofiel, delen we binnenkort met inwoners en organisaties. Dat doen we digitaal via onze website of de mail maar ook ‘live’ tijdens reguliere ontmoetingen. We hopen hiermee iedereen inzicht te geven in de kracht van het dorp en ook de uitdagingen van de toekomst. Daarnaast gebruikt de gemeente de resultaten natuurlijk om haar eigen beleidskeuzes te maken

Aan de slag

Aan inzicht alleen hebben we natuurlijk niks. We willen met dit inzicht ook aan de slag en samen bepalen waar de gezamenlijke aandacht naar uit moet gaan en concrete acties afspreken. Daarom gaan we de komende 1,5 jaar ook met ieder dorp aan de slag wanneer dat hen het beste uitkomt en in de vorm die het beste bij hen aansluit. Dit kan vanuit een reeds bestaande bewonersoverleg of juist vanuit een nieuwe groep mensen die willen meepraten over hun dorp/kern. 600 inwoners hebben in de enquête namelijk aangegeven dat zij samen met ons verder willen denken over de resultaten van de enquête, en de opgaves die er spelen in hun dorp of wijk. Daar zijn wij natuurlijk heel blij mee!

Waardevolle informatie

U kunt zich voorstellen dat ik als wethouder met het aandachtsgebied ‘leefbaarheid in de kernen’ heel blij ben met de waardevolle informatie in de dorpsprofielen. Ik ben er van overtuigd dat we met deze  hoge betrokkenheid van inwoners en organisaties een goed beeld krijgt van de opgaves voor de toekomst en daarmee ook een grote inzet om de schouders eronder te steken.

Hartelijke groet,

Dimitri Horsthuis-Tangelder

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen