Herinneringen aan bewoners van de ‘Zevenster’ Slijk-Ewijk

Huisjes de ‘Zevenster’
Huisjes de ‘Zevenster’
Foto: Overbetuwe Nieuws

In de huizen aan de ‘Zevenster’ woonden diverse markante personen. Cor van Kleef kijkt terug op een prachtige tijd. Het was een hele gemoedelijke gemeenschap. Overal is wel eens wat, maar als je kijkt hoe het er tegenwoordig soms aan toegaat voelde hij zich in de ‘Zevenster’ als in het Paradijs. Toen Cor van Kleef werd geboren zei zijn vader: “Nu er een jongen is, moet er ook een hond komen”.

Het complex van 7 woninkjes, de ‘Zevenster’, kwam dankzij Freule Clara Fabricius tot stand. Zij schonk dit complex aan de diaconie van de NH-kerk. De armenzorg op dit vlak ging van helemaal niks naar sober en doelmatig; voor die tijd zeer revolutionair. De woonbebouwing de ‘Zevenster’, bestaande uit een rij van 7 kleine huurwoningen, bestemd voor gezinnen die de touwtjes nauwelijks aan elkaar konden knopen. Het toekomstperspectief van de bevolking stond in het teken van honger, ziekten, dood en een dagelijkse strijd om te overleven.

Op nummer 4

Hier woonden Frits van Eldik (zoon van Arie muziek) en zijn vrouw Gerry van Eldik-Vink. Zij kwamen uit Valburg. Frits en Gerry hebben daar van 1968 tot 1973 gewoond. Hun kinderen Johan en Anja zijn daar geboren. Tot zij vertrokken was de huur f 5,- per week die Gerry aan de kerk één keer in de maand ging betalen aan Knillis Miggels. Toen zij naar de Paulstraat verhuisden was daar de huur ineens per maand al hoger dan in de ‘Zevenster’ per jaar.

Op nummer 6

Op nummer 6 woonde Johan van Dulm met zijn vrouw en dochter Rikie. Daarna woonden de moeder en vader (Arie muziek) van Frits van Eldik er met hun drie kinderen Frits, Jopie en Gerrit. Frits van Eldik is in Den Haag geboren en toen hij zes jaar was is hij met zijn ouders naar de Zevenster verhuisd. Ook woonden Jopie en Meink er. Op nummer 6 woonden Cornelis van Kleef en Maartje van Kleef-Jansen (de vader en moeder van Cor van Kleef). Zij hadden drie kinderen. Cor is in 1946 geboren. Maartje was de dochter van opa (Jan) Jansen. Toen Cor 6 jaar was verhuisde het gezin van nummer 4 van de Zevenster naar de Paulstraat (nu nummer 22). Later heeft ook Hent van Lindert Paul met zijn echtgenote Bets er gewoond (Muuks of Koolwitje). Zij hadden één kind, Eefje. De van Kleef woonden op nummer 6 met oma van Wieringen, die de moeder was van Meinke. Er waren geen kinderen. Cor van Kleef ging als kind vaak bij Meinke televisiekijken, want niet iedereen had in die tijd nog een televisie.

Op nummer 8

In dit huis woonden meneer Cornelissen met zijn vrouw Jit. Hij was gek op kanaries en kweekte ze zelf ook. Daarna familie Brugman, vader, moeder en twee kinderen. Ook Derk Paul en zijn vrouw woonden er, ze hadden geen kinderen. De vrouw van Derk Paul wilde wel graag kinderen en ze liet het er door haar manier van kleden vaak uitzien alsof ze zwanger was. En soms hing plotseling de waslijn vol babykleertjes te drogen. Het was eigenlijk heel erg triest.

Op nummer 10

Hier woonde Jan Jansen. Hij was getrouwd met Johanna van Kleef. Zij hadden zeven kinderen en een aangenomen kind. Het waren de opa en oma van Gert Verhaaf van zijn moeders kant, maar ook van Cor van Kleef. Jan’s dochter Maartje was de moeder van Cor. Cor van Kleef heeft er van 1971 tot 1972 ook nog een jaar gewoond.

Op nummer 12

Daar woonde de broer van Johanna van Kleef met vier kinderen, Jan, Gerrit, Dirk en Cornelia. Daarna woonde Cornelia er met Wim Schrader.

Op nummer 14

Hiervan is alleen bekend dat Dirk en Aal van Kleef met drie kinderen, Gerrit Johanna en Ria er woonden.

Op nummer 16

Bewoners van nummer 16 waren o.a. het echtpaar Pietje Mook en Rutje Pook, die uit een klein arbeidershuisje kwamen in wat later de Paulstraat werd. (bron: Bart Jansen). Na de oorlog zijn Nulleke van Ree van Piet Elings er komen wonen met twee kinderen, Ab en Corrie. De vader van Ab en Corrie is jong overleden. Ab is later getrouwd met Hennie van Ralen.

Bron: Informatie en herinneringen van Gert Verhaaf, Cor van Kleef, Gerrie van Eldik, Hennie Elings en Frans Spaan en Dini Huijbers. Geschiedenis van de ‘Zevenster’ in Slijk-Ewijk

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen