112

Aantal woninginbraken afgelopen jaar gestegen in Gelderland

https://www.youtube.com/watch?v=ubH8oViMFFk&feature=emb_title

Afgelopen jaar werden er in Nederland in totaal 39.452 woninginbraken geregistreerd; 8 procent minder dan in 2018. Alleen in de provincie Gelderland steeg het aantal inbraken in woningen, met bijna 5 procent. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van de meest recente politiecijfers.

Afgelopen jaar werden er in Gelderland in totaal 4.211 woninginbraken geregistreerd. Dit waren er 4,5 procent meer dan in 2018. Het gros van de inbraken vond plaats in Nijmegen (490), Arnhem (453) en Apeldoorn (386). Aan de andere kant van het spectrum staan de gemeenten Doesburg (7) en Rozendaal (8); waar het minst vaak werd ingebroken.

Opvallende gemeenten

Binnen Gelderland vallen vooral de gemeenten Doesburg en Ede op. In Doesburg daalde het aantal inbraken -relatief gezien- het sterkst, van 13 naar 7 (-46,2 procent). In Ede werden liefst 157 minder woninginbraken geregistreerd (36,5 procent minder). De sterkste ‘stijger’ in Gelderland is Harderwijk, waar er 52 meer woninginbraken werden genoteerd (120,9 procent ten opzichte van 2018).

Gemeente zoeker

Independer heeft voor de provincie Gelderland een interactieve kaart gemaakt, met een ‘gemeente zoeker’. Hier is voor iedere Gelderse gemeente in kaart gebracht wat de laatste ontwikkelingen zijn rondom woninginbraken.

Woninginbraak

Woninginbraak kan een grote impact hebben op het gevoel van veiligheid. Er zijn vreemden in huis geweest, ze hebben aan jouw bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen. Helaas komt woninginbraak regelmatig voor. De politie doet er veel aan om inbrekers op te pakken. Zelf kun je er met verschillende maatregelen voor zorgen dat inbreken in uw woning niet makkelijk is. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn uw woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven. Kijk hier voor meer tips van de politie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen