NOS komt met speciale uitzending over coronavirus

Foto: Pexels

De NOS besteedt donderdag in een speciale uitzending aandacht aan het nieuwe coronavirus. De NOS gaat in het programma onder meer op zoek naar antwoorden op de vraag of Nederland goed is voorbereid op besmettingen en wat dan de gevolgen zijn voor de samenleving.

Vragen stellen

In het programma ‘Het coronavirus: feiten en fabels’ beantwoorden experts ook vragen van het aanwezige publiek. Verder kunnen kijkers online en via sociale media vragen stellen. Presentator Rob Trip legt deze dan voor aan deskundigen. Saïda Maggé geeft concrete informatie en uitleg bij het scherm. Ook komen verslaggevers en correspondenten aan het woord.

De extra uitzending is donderdagavond van 20.35 tot 21.25 uur op NPO 1. Op NPO Nieuws is de uitzending te zien met een gebarentolk.

RTL Nieuws

Donderdagavond brengt RTL Nieuws in samenwerking met RTL Z een livestream waarin kijkers vragen kunnen stellen over het virus en de betekenis ervan voor het dagelijkse leven van de kijker.

Deze uitzending wordt om 19:50 uur uitgezonden via de online platforms van RTL Nieuws en RTLZ. In de studio zijn deskundigen aanwezig om vragen van kijkers te beantwoorden.

Extra radio-uitzending

Ook op de radio is er extra aandacht voor het coronavirus. Van 17.00 tot 18.30 uur beantwoorden deskundigen vragen over het virus in een speciale uitzending van Nieuws en Co op NPO Radio 1.

Online

Online is er ook de hele dag aandacht voor al het nieuws rond het coronavirus. Volg het liveblog voor de laatste ontwikkelingen.

Vijf vragen over het coronavirus

Viroloog Mariet Feltkamp van het LUMC beantwoordde een aantal vragen over het coronavirus

1. Kan je zíen of iemand besmet is?
“Je kan het zien aan de symptomen: hoesten, koorts, niezen wellicht en verder je beroerd voelen. Maar dat zijn natuurlijk geen specifieke symptomen. Pas na het afnemen van een hele gevoelige test met spuug weten we het zeker.”

2. Is handen wassen genoeg om het virus te voorkomen?
Het is sowieoso belangrijk om te doen, zegt Feltkamp. Maar de ’twee-meter-grens’ is belangrijker: blijf dus op twee meter afstand van besmette mensen. “Overdracht gaat via speekseldruppeltjes en die zijn zo zwaar dat ze niet verder vallen dan anderhalf, twee meter.”

3. Hebben virussen het moeilijker in warme klimaten?
Ja, zegt Feltkamp. “Virussen zijn eigenlijk niets anders dan hele gecompliceerde moleculen en die houden niet van warmte, droogte en uv-licht. Daar gaan ze kapot van, maar niet in één keer. Het is een trager proces. Naarmate je de temperaturen stijgen, houd je steeds minder virussen over.”

4. Is het dan logisch dat dit virus in de winter opduikt?
Feltkamp vindt van wel. “Het vorige SARS-virus in 2002 kwam ook in deze periode. En de andere coronavirussen – de onschuldige zeg maar die we ook hier in Nederland hebben – zijn ook typisch verkoudheidsvirussen die je in de winter aantreft en niet in de zomer.”

5.Loop je meer risico als je met bijvoorbeeld het openbaar vervoer reist? 
“Als het virus in het land is, zijn in principe alle activiteiten waarbij je je mengt met andere mensen risicovoller dan wanneer je thuis zit. Dus het brengt meer risico met zich mee.” Ze nuanceert het antwoord wel: “Dit is echt over grote getallen gerekend.”

Bron: NOS

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen