Koningsdag Overbetuwe 2020 in ander jasje

Foto: Pixabay

Koningsdag in de traditionele vorm gaat in het hele land niet door. Zelfs ons koningspaar blijft in Paleis Huis ten Bosch. Maar daarvoor zijn in sommige dorpen diverse alternatieven bedacht om er toch een feestelijke dag van te maken.

De Koning zal rond 10.00 uur een korte boodschap uitspreken. Gedurende de dag worden beelden gedeeld van de viering van Koningsdag door het Koninklijk gezin middels televisie, de Nederlandse beeldbanken, berichten op de socialmediakanalen van het Koninklijk Huis en dus ook het platform www.koningsdagthuis.nl. Om 16.00 uur sluit de Koning Koningsdag af door het glas te heffen tijdens de Nationale Toost.

Driel

Koningsdag Driel wordt Woningsdag Driel. Helaas kunnen de festiviteiten rondom Koningsdag Driel niet doorgaan, de organisatie Heteren Oranje Comité vindt dat natuurlijk jammer. In plaats daarvan wordt 27 april  Woningsdag Driel.

Hang de vlag uit, versier je huis met oranje vlaggetjes, trek je gekste oranje outfit aan of speel oud Hollandse spelletjes in en rondom het huis. Kortom organiseer een kleine Koningsdag bij jou thuis en deel dit met iedereen. Maak een foto of een filmpje en deel hem via deze pagina. Zo kunnen we er samen toch nog een groot feest van maken.

Heb je geen inspiratie voor kleding? Welroos Media heeft voor deze gelegenheid mooie shirts bedacht die bij hen te bestellen zijn. Heteren Oranje Comité hoopt dat iedereen in Driel er samen een geweldig feest van wil maken, maar doe dit wel volgens de richtlijnen van het RIVM.

Heteren

Het bestuur Oranje Comite Heteren heeft besloten om alle festiviteiten rond Koningsdag niet door te laten gaan. Ze hopen later in het jaar toch iets te mogen en kunnen organiseren. In verband met de huidige situatie in ons land staan ook wij voor een lastige keuze. Daarnaast roepen ze de inwoners op: “Doe voorzichtig en let goed op elkaar.”

Zetten

Oranjevereniging Zetten-Hemmen is inmiddels gestopt met de voorbereidingen. Op 23 maart is besloten om alle vierngen die gepland stonden te annuleren. Niet alleen gaat de viering van Koningsdag niet door, ook de 4 en 5 mei activiteiten als ook de seniorenavond op 6 mei zijn afgelast.

Het is nog niet zeker of bepaalde vieringen later in het jaar nog zullen worden georganiseerd ter compensatievan deze annulering. Het jaar van 75 jaar vrijheid is immers pas net begonnen. Alle vrijwilligers en toezeggingen van onze plaatselijke ondernemers worden in elk geval hartelijk bedankt voor hun steun.

Elst

Oranjevereniging Elst heeft eveneens alle festiviteiten rondom Koningsdag voor dit jaar geannuleerd.

Randwijk

Stichting Oranje Comité Randwijk geeft aan geen Koningsdag zoals we gewend waren te vieren. Toch proberen ze Koningsdag een feestelijk tintje te geven. Niet allemaal samen, maar thuis. Niet samen, maar toch verbonden!

Herveld Andelst

Oranjevereniging Herveld-Andelst-Wolferen-Loenen heeft ook alle activiteiten geannuleerd. Maar ze laten Koningsdag niet aan zich voorbij gaan. ZIj hebben een oranje-woordzoeker gemaakt. Los hem op en maak van de overgebleven letters een zin. Stuur het juiste antwoord naar [email protected]. Wie weet win jij een oranje goodybag om je huis klaar te maken voor Koningsdag. Je moet wel snel zijn wat het kan alleen vandaag nog! Zondag 26 april wordt de winnaar bekend gemaakt.

Alternatieven

Alle officiële festiviteiten en activiteiten, die in grote groepen mensen bij elkaar zou brengen op deze feestelijke Koningsdag, gaan dus niet door. De regels zijn door het coronavirus nog steeds heel strikt. Daar moeten we ons voorlopig nog aan houden. Voor jouw eigen gezondheid en die van de ander. Maar dat betekent niet dat je niks mag doen! Zo is er de website Koningsdag Thuis. Op Koningsdag Thuis vind je het nationale programma van Koningsdag en (live) beelden van allerlei Koningsdagactiviteiten. Leuk en gemakkelijk.

Heb je iets leuks verzonnen? Ga je deze dag lucratief en feestelijk doorbrengen en wil je dit laten weten aan Overbetuwe Nieuws? Laat het ons weten! Stuur jouw idee, samen met foto, video of alleen tekst naar [email protected] Dan plaatsen wij het op onze social media!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen