Column burgemeester Patricia Hoytink-Roubos: Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Toespraak burgemeester van 4 mei 2020
Toespraak burgemeester van 4 mei 2020
Foto: Gemeente Overbetuwe YouTube

Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos kijkt in haar nieuwste column terug op een uitzonderlijke Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

Beste inwoners van Overbetuwe,

We hebben net Dodenherdenking achter ons. Wat ik altijd al als een bijzondere plechtigheid ervaar, was dit jaar voor mij extra indrukwekkend in het licht van de beperking op onze vrijheid die we dagelijks merken door de maatregelen rondom het corona-virus. De zin die we tijdens de herdenking elk jaar uitspreken ‘Opdat wij niet vergeten’ was dit jaar bijna voelbaar. De kranslegging die ik mocht doen in Slijk-Ewijk op de begraafplaats met een handvol mensen gaf dit in stilte en waardigheid weer. Evenals bij alle andere herdenkingen in onze gemeente.

Bedankt voor het thuis vieren

Ook met Bevrijdingsdag hebben velen van u gehoor gegeven aan de oproep om dit vooral thuis te vieren. En mag ik u hartelijk danken daarvoor? We merken met elkaar nu voorzichtig, wat het betekent om in volledige vrijheid te kunnen en mogen leven. Ik heb gemerkt dat veel mensen door dit besef nu meer bewust naar 4 en 5 mei kijken.

Inmiddels zijn er een aantal versoepelingen op de maatregelen rondom Corona. Vanaf volgende week gaan de kinderen weer deels naar school, contactberoepen zoals de kapper en de pedicure mogen weer, en er is meer ruimte voor buitensporten, uiteraard allemaal met inachtneming van de 1,5 meter afstand.

Dat is natuurlijk heel fijn aan de ene kant. Dit betekent alleen niet dat de pandemie voorbij is, maar dat de zorg het aantal ziekenhuispatiënten op kan vangen. Daarom zullen we ons nog steeds, met elkaar, aan de maatregelen moeten houden om op die manier onze kwetsbaren te beschermen. Zoals ik vorige maand ook schreef:  alleen samen kunnen we deze crisis het hoofd bieden.

Leven volgens de nieuwe norm

Ons leven ziet er hierdoor inmiddels op allerlei fronten heel anders uit, we zoeken met elkaar naar het nieuwe normaal. Of zoals de minister-president zegt: de anderhalve-meter-samenleving. Laten we dit met respect doen, óók als deze beperking soms betekent dat we iets niet kunnen of mogen.

Hartelijke groet, Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos

Terugblik op de toespraak van onze burgemeester op 4 mei 2020:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen