112

Brand bij kerncentrale Dodewaard onder controle; geen gevaar voor omgeving

Vlak voor 12.00 uur werd groot alarm geslagen voor een brand bij de kernenerigecentrale, in de volksmond kerncentrale genoemd, van Dodewaard. Ambulance, politie en brandweer werden opgeroepen om de brand onder controle te krijgen en de veiligheid te waarborgen.

Om 11.47 uur kwam de eerste oproep op 112-meldingen. Politie en ambulance werden er naar toe gestuurd. Brandweer Zetten, Dodewaard, Ochten en Opheusden werden ingezet. Diverse meetploegen uit de regio kwamen metingen doen om te monitoren of er gevaar voor de omgeving was.

Werkzaamheden op het dak

Bij werkzaamheden op het dak ontstond brand. Ondanks dat de kerncentrale al sinds 1997 niet meer in gebruik is, werden diverse blusploegen en meetploegen opgeroepen. Een groot deel van de Waalbanddijk werd door de politie afgezet. Een aantal hoogwerkers werden ingezet om de brand op hoogte de baas te kunnen. De brand zag kans om tussen de beplating in de isolatie te komen, maar kwam niet in het gebouw. De gasflessen die op het dak stonden voor de werkzaamheden leverden ook geen gevaar op.

Houd afstand!

De veiligheidsregio roept iedereen op om afstand te houden en niet naar de locatie te komen. Houdt rekening met de hulpvoertuigen die ter plekke moeten zijn.  Als je in de buurt woont is het verstandig om deuren en ramen uit te schakelen en de ventilatie uit te zetten. Op dit moment is de brand onder controle, de brandweer is bezig met nablussen. Zodra er geen brandgevaar meer is, er niks meer smeult, wordt de afzetting van de weg opgeheven.

Kerncentrale niet meer in gebruik

De kerncentrale is sinds 1997 buiten gebruik, Alle splijtstofstaven zijn eruit gehaald en de centrale is voor de veiligheid dichtgemetseld. Hierdoor is het risico voor de omgeving erg klein geworden. Het in in principe een leeg gebouw dat gesloopt moet worden. De planning voor de sloop is pas in 2045.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden