Nieuwe techniek uitvaartzorg resomeren mogelijk in de toekomst

Begraafplaats Heteren
Begraafplaats Heteren
Foto: Petra Scheutjens

Het oplossen/versneld ontbinden van overleden personen in vloeistof wordt misschien mogelijk. Resomeren heet de nieuwe techniek waarin alkalische hydrolyse wordt toegepast en kan ingezet worden als alternatief voor begraven en cremeren. Deze nieuwe manier wordt momenteel al bij dieren toegepast. Dierenuitvaartcentrum in Venlo is de eerste in Europa die er al gebruik van maakt.

De Gezondheidsraad adviseert in een brief aan de minister Ollongren van Binnenlandse Zaken om de nieuwe techniek op te nemen in de  Wet op de lijkbezorging. Resomeren voldoet aan bepaalde voorwaarden om het toe te staan. Naar verwachting zal de minister binnen drie maanden reageren waarna de politiek zich erover uit zal spreken. Eind 2021 of begin 2022 kan de techniek in Nederland toegestaan kunnen zijn.

Alternatieven onderzocht

Nu kunnen mensen die overleden zijn worden gecremeerd, begraven of kan hun lichaam aan de wetenschap worden gedoneerd. De Gezondheidsraad heeft de afgelopen tijd twee alternatieven onderzocht: composteren en resomeren.

Volgens de raad zijn drie waarden doorslaggevend: veiligheid, waardigheid en duurzaamheid. “Bij veiligheid gaat het erom dat installaties deugdelijk zijn en dat er geen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Waardigheid behelst onder meer dat respectvol wordt omgegaan met het lichaam van de overledene, dat het wordt afgebroken op een manier die niet waarneembaar is voor het publiek en dat de overblijfselen niet worden vermengd of oneigenlijk gebruikt. Duurzaamheid houdt in dat een nieuwe techniek minder ruimte en eindige grondstoffen kost dan begraven of cremeren en minder schadelijke uitstoot veroorzaakt.”

Schoner en milieuvriendelijk

Op het terrein duurzaamheid steekt het oplossen/versneld ontbinden zelfs gunstig af bij begraven en cremeren. Zowel bij crematie als bij resomeren (Aquamation) blijven alleen de botten als as over. Bij resomeren  is de as echter puur en wit. Er is geen roet, koolstof of andere vervuiling aanwezig in de as van de overleden persoon. Daarnaast is Aquamation 100% milieuvriendelijk. Het spaart energie en het water wordt 100% gerecycled.

Als de minister alkalische hydrolyse wil toestaan, moeten zaken als training en onderhoud nog wel nader worden bestudeerd. Over composteren is op dit moment nog te weinig bekend om er een oordeel over te vellen, zegt de raad.

“Jazeker ga ik er straks mee werken! Het is een duurzame aanvulling op de mogelijkheden en dat bied ik graag aan.” Aldus Ingrid van Ingrid Berns Uitvaartzorg.

Resomeren

Over alkalische hydrolyse, ook wel resomeren genoemd, wordt al langer gesproken. Resomeren is een proces waarbij stoffelijke resten van mens of dier onder druk en met behulp van kaliumhydroxide versneld worden ontbonden in verwarmd water. Daardoor vergaat het stoffelijk overschot sneller.

Deze nieuwe methode, door de producent aangeduid als Aquamation, is 90% energiezuiniger, 90% minder milieubelastend. Bovendien gaat er 20% meer as terug naar de familie en zit er in die as minder roetdeeltjes.

resomeren
Dit blijft over van een huisdier na resomeren.

Tweede Kamer
Het is nu aan de Tweede Kamer om te beoordelen of resomeren ook daadwerkelijk in onze Uitvaartwet opgenomen gaat worden.

Bron: Marieke Jacobs

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen