Groenere gemeente voor inwoners van Overbetuwe

Ook in de dorpen wil men meer groen
Ook in de dorpen wil men meer groen
Foto: Petra Scheutjens

De gemeente Overbetuwe is bezig met het schrijven van een nieuw ‘Kwaliteitsplan Openbare Ruimte’. In dit plan staat hoe de gemeente omgaat met de buitenruimte en wat de plannen zijn voor de komende tien jaar.

Inwoners mochten meedenken door een enquête invullen. Aan de dorpsraden en ondernemers werd eveneens gevraagd om input.

Merendeel voor groenere gemeente

In de uitslag van de enquête kwam naar voren dat er een overgrote meerderheid is voor meer groen en minder maaien, voor auto-te-gast straten en meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Bij de antwoorden van de dorpraden is dit nog extremer te zien; percentages lopen daar in de 90%.

Uitkomsten vragenlijsten

565 Inwoners van gemeente Overbetuwe hebben de enquête ingevuld. Er werd gereageerd vanuit verschillende dorpskernen en van verschillende leeftijdsgroepen. In deze samenvatting zijn de uitkomsten te lezen. De uitkomsten zijn anoniem en zijn niet herleidbaar naar individuen. Ook de dorpsraden hebben de vragenlijst ingevuld.

Gemeente Overbetuwe is in gesprek geweest met vertegenwoordigers van winkelgebieden en bedrijventerreinen. Hiervan is een verslag geschreven. Alle uitkomsten tellen even zwaar.

buitenruimte

Van vragenlijsten naar visie

De uitkomsten worden samengevoegd en geanalyseerd. Er wordt een keuze gemaakt over de kwaliteit van de openbare ruimte voor de komende tien jaar. Daarbij wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de inwoners.

Uit visie zal blijken welke thema’s er belangrijk zijn en welke kansen er benut kunnen worden om de openbare ruimte te verbeteren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld klimaatadaptatie, toegankelijkheid en biodiversiteit. Bovendien moet het een prettige buitenruimte zijn waarvan de inwoners kunnen genieten.

Concept in het najaar voorgelegd

De conceptvisie met scenario’s per gebied, inclusief de financiële gevolgen,wordt in het najaar van 2020 voor aan het college en de gemeenteraad voorgelegd. Als de gemeenteraad er een besluit over heeft genomen wordt de definitieve visie over de openbare ruimte openbaar gemaakt aan de inwoners van Overbetuwe. Deze is dan ook te vinden via de website van de gemeente Overbetuwe.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen