Column Dimitri Horsthuis; Vier dagen lang

Foto: Gemeente Overbetuwe

Bij de uitspraak “vier dagen lang” moet ik toch altijd denken aan de Vierdaagse van Nijmegen en onze Blauwe Dinsdag. In 2016 vond de 100e editie van de Nijmeegse vierdaagse plaats en vanuit Overbetuwe wilde de gemeente dat jaar wat extra’s doen wat de deelnemers en bezoekers bij zou blijven. Een brainstorm werd georganiseerd met als doel een thema te bedenken waar alle activiteiten onder georganiseerd konden worden.

Tijdens die brainstorm is het idee geboren van Blauwe Dinsdag. De naam van Pierre Kartner kwam ter tafel, als bekende Nederlander en geboren Elstenaar. De link met de kleine blauwe figuurtjes was al snel te leggen: De smurfen. Er werd vooral ook naar een mooie stunt gezocht voor die dag en omdat je beperkt was met het thema smurfen is deze uiteindelijk afgevallen.

Blauwe Dinsdag

De naam Blauwe Dinsdag is wel blijven staan en gekoppeld aan het gebied tussen de beide rivieren in het mooie middengebied: Blauwe Dinsdag: Dag van Elst (wandeling in de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard). De insteek van het eerste jaar was bekendheid te krijgen in het centrum van Elst en zo te beginnen met aankleding van Blauwe Dinsdag. Klein beginnen en dan steeds verder uitrollen.

De plaatsing van het hart van schoenen en het “inpakken” van de toren van de Grote Kerk zijn de uiteindelijke stunts geworden. De Grote Kerk kreeg vier lange banieren van elk 16 meter aan alle kanten van de kerktoren. Het hart van schoenen staat jaarlijks in Oosterhout bij binnenkomst van de kern.

Eigen invulling

Een communicatiebureau heeft in de opdracht van de gemeente het logo van Blauwe Dinsdag ontwikkeld en daarmee was Blauwe Dinsdag officieel geboren. Vanuit de dorpen Oosterhout, Slijk-Ewijk, Valburg en de wijk Elst-Oost zijn er in de loop van de jaren inwoners aangesloten bij de werkgroep voor Blauwe Dinsdag. Inmiddels wordt er in alle dorpen langs de route invulling gegeven aan deze bijzondere dinsdag en zie je steeds meer blauwe versieringen met eigen initiatieven van inwoners, verenigingen en bedrijven.

Elk dorp kent zo zijn eigen invulling: In Oosterhout worden de wandelaars ontvangen met beschuit met blauwe muisjes met muzikale begeleiding van Con Amore. In Slijk-Ewijk verwelkomen zangers de wandelaars op de hoek van de Dorpsstraat – Oosterhoutsestraat en was het Dorpshuis maandagnacht ook open met muziek. In Valburg staat een blauwe vogel bij de rotonde bij binnenkomst van het dorp als symbool door de vroege vogels. In Elst is de officiële gemeentelijke ontvangst met in de Dorpsstraat uitgebreide versieringen. Dit wordt verder doorgetrokken richting de wijk Elst-Oost door zelfs hele rotondes om te bouwen. De nacht ervoor kenmerkt zich als “De Nacht van Elst” met muziek en gezelligheid.

Blauw lint

Een prachtig blauw lint door de Gemeente Overbetuwe door middel van 700 vlaggetjes aan de lantaarnpalen vanaf Oosterhout tot en met Elst m.u.v. de provinciale wegen. Daarnaast zijn diverse kerktorens in de dorpen gelegen aan de route blauw verlicht.

Sinds 2017 krijgen de wandelaars uit Overbetuwe bij het jaarlijkse ontvangst een blauw shirt voorzien van het logo van Blauwe Dinsdag met ieder jaar een andere versie vanwege het editienummer. Omdat de lopers wilden laten zien dat ze uit Overbetuwe kwamen, werd gevraagd het logo op de voorzijde te plaatsen zodat de rugzak het logo niet zou bedekken.

Blauwe Dinsdag is een succes gebleken! Doordat in de vier jaar steeds meer mensen in onze gemeente zelf aanhaken met blauwe versiering. En dan is het bijzonder jammer dat het dit jaar niet doorgaat. Het jaarlijkse moment waarin het voltallige college in blauwe kleding uitgedost: Smurfenblauwe pakken en blauwe jurken wel te verstaan.

Binnenkort gaan we het zomerreces in. Dit jaar blijven we in Nederland. Genieten van alle mooie plekken door lekkere wandelingen te maken. Ik wens iedereen een hele fijne vakantie en geniet van het weer, de mensen om je heen en vooral blijf gezond!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen