Bouwproject Grintpad Herveld voorlopig uitgesteld

Kan de bouw worden tegengehouden?
Kan de bouw worden tegengehouden?
Foto: Overbetuwe Nieuws

HERVELD-  Het bestemmingsplan Herveld Grintpad Oost en West bevat sociale huurwoningen, kooprijtjeswoningen en een vrijstaande woning. De bouw kan voorlopig niet doorgaan, omdat buurtbewoners Andeweg bezwaar heeft aangetekend.

Arie Andeweg heeft samen met zijn vrouw een kwekerij voor sierpluimvee tegen de bouwlocatie aan. Zij vrezen voor klachten van toekomstige bewoners.

Uitgebreid onderzoek

Gemeente Overbetuwe is al jaren bezig met het bestemmingsplan voor Herveld. In het oorspronkelijke bouwplan is de hobbykwekerij van familie Andeweg opgenomen. Met het effect van hobbymatige activiteiten op de plannen, werd rekening gehouden. De regels voor het hobbymatig houden van pluimvee is gesteld op tien meter van bebouwing, wat overeen kwam met het bestemmingsplan. Daarmee werden aan de voorwaarden voldaan om verder te gaan ontwikkelen.

Toen het bestemmingsplan tot stand kwam, is de pluimveehouder Andeweg in de vorm die het toen had opgenomen. Qua omvang was het op dat moment hobbymatig in omvang en gebruik. Inmiddels is de kwekerij uitgegroeid tot een bedrijfsmatige proportie. Daar is Andeweg in 2013 ook al door de gemeente op aangesproken; dat is op die locatie niet toegestaan en de omvang moest weer terug naar hobbymatig. De pluimveehouder heeft de omvang niet aangepast.

Verantwoordelijk

De omgeving van het Grintpad staat op goede voet met elkaar. Dat wil de gemeente ook zo houden. Maar het moet niet ten koste gaan van een klein deel van de bewoners; het geeft geen extra rechten op een bestemmingsplan. Het is de verantwoordelijkheid van de bouwers, woonstichting Valburg en de projectontwikkelaar, om toekomstige bewoners bewust te maken van de omgevingsfactoren, zoals in dit geval het hobbymatige gebruik van de pluimveehouderij.

De procedure van het bestemmingsplan is, door het bezwaar van Andeweg, tot stilstand gekomen. Het is afwachten op de juridische uitspraak van de Raad van State. Daarvan staat de datum nog niet vast.

Desalniettemin is wethouder en portefeuillehouder van het bestemmingsplan Wijnte Hol nog steeds bereid om met Andeweg in gesprek te gaan.

Meer informatie

Op de website van gemeente Overbetuwe zijn de officiële stukken over het bestemmingsplan opgenomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen