‘Da’s logisch hè’; Forte Fit stimuleert logisch nadenken

Hoe zat het ook al weer?
Hoe zat het ook al weer?
Foto: geralt via Pixabay

ELST- ‘Da’s logisch hè’. Iedereen heeft deze uitspraak ooit wel eens gehoord. En velen van u weten dat de persoon die de uitspraak deed, Johan Cruyff was. Maar niet veel mensen weten wat het woord ‘logisch’ precies betekent. En daar gaat Forte Fit iets aan doen.

In een zestal bijeenkomsten worden de deelnemers gestimuleerd om aan de fitheid van hun totale geest te werken.

Ontwikkeling van hersenen in de jaren ’50 en ’60

De scholen in de jaren ’50 en ’60 waren te veel gericht op de ontwikkeling van kinderen vanuit één bepaalde visie. Gevolg is dat mensen van de generatie  van de huidige senioren wel geleerd hebben om de  linker hersenhelft te gebruiken.  Dat is waar de theoretische basis voor zaken als structuur, ordening, logica, feiten, woorden en cijfers geregeld wordt. Maar minder of niet om de rechter hersenhelft te gebruiken. Daar waar de praktische basis voor gevoel, verbeelding, verkennen, risico en open-minded zijn wordt geregeld. Onze hersenen bestaan niet voor niets uit die twee helften met elk zijn eigen specifieke eigenschappen.

Dankzij de verschillen in hersenhelften kun je de meeste problemen juist op twee manieren benaderen én (uiteindelijk) oplossen. Het is belangrijk dat je die twee manieren oefent en steeds bekijkt welke het meest geschikt is om een bepaald probleem aan te pakken. Ook moet je leren switchen tussen beide manieren zodat je van allebei kunt profiteren. Maar dat vraagt dus om oefening en (bij)scholing van die rechterhersenhelft.

Nooit te oud om te leren

Ben ik niet te oud om aan zo iets nog te beginnen? Zeker niet! Waarom maakt u wel kruiswoordpuzzels, maar nooit een cryptogram? Waarom heeft u problemen met het lezen van de hedendaagse handleidingen? Beide voorbeelden hebben met het voorgaande te maken.

En is het niet te moeilijk? Ach dat valt wel mee. De weg die bewandeld wordt is die van een gezamenlijke en voorzichtige speurtocht door de hersenen. En dit aan de hand van een ratjetoe aan onderwerpen met één belangrijke gezamenlijke component, namelijk de logica achter alles. Want veel dingen zijn logisch als je het maar wil zien. Er worden ter plekke verschillende oefeningen gemaakt en besproken, maar er worden ook leuke en leerzame opdrachten mee naar huis gegeven. Doet u ook mee? Want dat is eigenlijk heel logisch!

Praktische informatie:

  • Startdatum: 22 september 2020. De opeenvolgende data zijn 27 oktober 2020, 24 november 2020, 26 januari 2021, 23 februari 2021 en 23 maart 2021.
  • Aantal deelnemers: 6 tot 10 personen.
  • Tijden:   19.45 – 22.15 uur.
  • Locatie:  Zalencentrum Onder de Toren, Elst.
  • Kosten:   € 50,00 voor de 6 bijeenkomsten.
  • Heeft u belangstelling? Meldt u aan bij: Jan Zwier: [email protected]
  • Website: Fortefit.nl
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen