Overbetuwe als eerste met staatsieportret van koning Willem Alexander met baard

ELST- Overbetuwe heeft als eerste gemeente een staatsieportret van koning Willem-Alexander mét baard in de raadszaal. Daarmee heeft het gemeentehuis de primeur van Nederland.

Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos onthulde samen met kunstenares Maria Stams het beeld, voorafgaand aan de eerste officiële raadsvergadering in de nieuwe raadszaal.

Kunstenaar gezocht

Toen bekend werd dat er een nieuw gemeentehuis in Elst zou komen, ging men op zoek naar een goede kunstenaar die een beeld van onze koning kon maken dat paste bij de nieuwe uitstraling van het gebouw. Uit een aantal mensen werd kunstenares Maria Stams gekozen.

Zij ging aan het werk en maakte een beeld. Tegen de tijd dat deze in het eindstadium terecht was gekomen liet koning Willem-Alexander ineens zijn baard laten staan. Hij werd de afgelopen maanden goed in de gaten gehouden; als de baard na de zomervakantie er niet af zou gaan, moest het beeld worden aangepast. Aanvankelijk werd de baard aan het bestaande beeld toegevoegd, in overleg met gemeente Overbetuwe. Maar uiteindelijk koos Maria Stams ervoor om een nieuw beeld te maken.

Maria Stams

Maria Stams komt uit Eygelshoven, een dorp in het zuidoosten van de Nederlandse provincie Limburg dat behoort tot de gemeente Kerkrade. Zij maakt prachtige kunstwerken die vooral kenmerkend zijn in het gebruik van ruwe structuren. Aan het staatsieportret van koning Willem-Alexander is degelijk vooronderzoek vooraf gegaan. Omdat het maken van een beeld zonder levend model zijn eigen uitdagingen kent, werd eerst veel beeldmateriaal van de koning verzameld. Dat viel niet mee, want hij wordt meestal (schuin) van voren afgebeld op foto’s en zelden van achteren. Voor een portret moet je een volledig beeld van die persoon hebben, omdat dit de specifieke karaktertrekken van diegene heeft. Vanaf de plaatjes is Maria erin geslaagd om de essentie van koning Willem-Alexander in een beeld te vangen. Met baard!

Van iemand een portret boetseren vraagt meer dan waarneming alleen. Je leeft je in in de persoon en haalt eruit wat essentieel is. Een gezicht is in beweging en verandert constant door de verschillende emoties die iemand laat zien. Ieder portret vertelt zijn eigen verhaal.

aldus Maria.

Trots

Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos reageerde trots op het prachtige staatsieportret. “Het past bij de koning die op een eigentijdse manier invulling geeft aan het koningschap.” Het bronzen beeld oogt eigentijds en past bij het nieuwe gemeentehuis dat oud en nieuw met elkaar verenigd. De ruwe opzet van het beeld versterkt de karakteristieke eigenschappen van de koning en straalt een tijdloze leiderschap uit.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden