Aandeel gescheiden inwoners in Gelderland toegenomen

Foto: scheidingspercentage

In Gelderland is het aantal gescheiden inwoners dit jaar toegenomen tot 7,3%. Dit was 5,9% in 2010. Doesburg spant de kroon: met een percentage van 10,3% heeft de gemeente het hoogste percentage gescheiden inwoners.

Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het kader van de Dag van de Scheiding bracht Independer scheidingscijfers in kaart en vergeleek deze met met tien jaar geleden.

Grote provinciale verschillen

Het aandeel gescheiden inwoners ligt landelijk op 7,8%. Wel zijn er verschillen per provincie te ontdekken. Zo zijn Gelderlanders met een scheidingspercentage van 7,3% ondergemiddeld vaak gescheiden. Limburg heeft het grootste aandeel gescheiden inwoners met een percentage van 8,7%. Overijssel kent juist het kleinste aandeel gescheiden inwoners (6,7%).

Aandeel gescheiden inwoners stijgt overal in Gelderland

Opvallend genoeg nam het aantal gescheiden inwoners de afgelopen tien jaar in alle Gelderse gemeenten toe. De gemiddelde stijging komt hier neer op 1,4%. Wel zijn er gemeentelijke verschillen binnen de provincie. De grootste stijging is te zien in Doesburg (+2,4%), gevolgd door Oude IJsselstreek (+2,2%) en Brummen (+2,1%). De kleinste stijging vond de afgelopen tien jaar plaats in Nijmegen en Rozendaal (+0,4%).

Opvallende gemeenten binnen Gelderland

Binnen Gelderland wonen – relatief gezien – de meeste gescheiden mensen in Doesburg. In de gemeente is namelijk 10,3% van de inwoners gescheiden. Ook in Zutphen (10,2%) en Westervoort (9,4%) is het percentage gescheiden inwoners relatief hoog. Van alle Gelderse gemeenten is het percentage daarentegen het laagst in Rozendaal: hier is ‘slechts’ 4,1% van de inwoners gescheiden.

Het aantal scheidingen in gemeente Overbetuwe is gestegen met 1,6%. In gemeente Lingewaard lag het op 1,4%.

Meer informatie

Wil je meer weten over scheidingen in Nederland? Geïnteresseerden kunnen hier het aantal scheidingen en procentuele verschillen per gemeente in Nederland bekijken en vergelijken.

Bron: Independer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen