Corona-dwarsliggers verstieren het voor anderen

De coronaregels worden steeds minder nageleefd
Foto: Engin Akyurt via Pexels

Het aantal besmettingen begint de laatste tijd weer flink op te lopen. De oproep om de coronamaatregelen op te volgen lijkt tegen dovemansoren te zijn gericht van de corona-dwarsliggers. Steeds meer mensen zoeken elkaar op en dat heeft een flinke toename tot gevolg, met alle gevaren van dien.

Peter Snijders, voorzitter van de Veiligheidsregio IJsselland is heel duidelijk: ”Het aantal besmettingen neemt fors toe en we moeten voorkomen dat we in onze regio te maken krijgen met meer beperkingen.” Vanavond is weer een persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. De verwachting is dat er maatregelen worden afgekondigd om de vrijheid in te perken in het westen van het land, omdat daar de besmettingen heel fors oplopen.

Toename aantal besmettingen

De besmettingen met het COVID-19 loopt in Nederland de laatste weken weer fors op volgens het RIVM. Het aantal patiënten in de weken van 19 augustus t/m 1 september waren in Overbetuwe 7, Lingewaard 4, Arnhem 64 en Nijmegen 75. Twee weken later (2 september t/m 15 september) lagen de cijfers op Overbetuwe 21, Lingewaard 25, Arnhem 97 en Nijmegen zelfs op 260 personen. Het risico dat je besmet raakt is duidelijk verhoogd.

Ook hier is merkbaar dat het aantal besmettingen oploopt. Wie weet wat het coronavirus dit najaar gaat doen? Het is logisch dat er op de rem getrapt gaat worden en de vrijheid van mensen wordt ingeperkt omdat de simpele coronaregels niet worden nageleefd. Deze corona-dwarsliggers hebben hieraan maling, waardoor andere mensen in hun vrijheid worden beperkt. De dreiging van inperkende maatregelen is reëel. Naar verwachting wordt weer de horeca getroffen als men te maken krijgt met vroegere sluitingen, zoals de verwachting is van de maatregelen die vanavond worden afgekondigd.

Lockdown

De grote angst voor iedereen dat Nederland weer in een lockdown terecht gaat komen. Peter Snijders kijkt met argusogen naar de oplopende cijfers in zijn regio. Hij doet een dringende oproep om zich aan de regels te houden. Dat is de enige manier om de bewegingsvrijheid ook de komende periode te houden. Hij zegt: ”We beperken onszelf om vrijheid te houden! Om daarmee de infectie te bestrijden, onze kwetsbare mensen te beschermen en om de continuïteit in de zorg te waarborgen. We kunnen dit alleen samen voor elkaar krijgen,”

Corona-dwarsliggers

Om tal van redenen zijn mensen niet (meer) bereid om zich aan de regels te houden. Ze kijken naar de huidige cijfers en laten hun zakjapanner hierop los. Daaruit leidt men af dat het best wel meevalt met de coronabesmettingen. Daarbij is het gevoel dat covid-19 een grote bedreiging is minder geworden. Ondanks het feit dat corona nog steeds onder de mensen is en zich razendsnel verspreidt onder groepen mensen. Ook is het reële gevaar dat als het herfstweer de intrede doet dat mensen weer naar binnen gaan en een enorme besmettingshaard gaan vormen, ook binnen gezinnen. Niemand heeft een glazen bol. Feit is dat als Nederland weer in een lockdown moet dat het desastreus is voor de samenleving.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden