Meer sympathie voor griezelige spinnen door boeiende lezing

Hemmen- De lezing over spinnen die het CNME Hemmen hield werd druk bezocht. De belangstelling voor deze diertjes was groot. Het Dorpshuis De Oude School ontving dinsdagavond bijna dertig gasten tijdens de lezing.

Spinnenexpert Andrea Dekkers wist de spinnen sympathiek neer te zetten tijdens haar boeiende voorstelling. De wereld van de spinnen is fascinerend en zeer boeiend. Zeker waard om je erin te verdiepen, een lezing of een excursie te volgen.

Andrea Dekkers

Spinnenexpert Andrea Dekkers vertelde over de fascinerende wereld van de spinnen. Tijdens de diapresentatie kwamen de aanwezigen te weten hoe verschillende de spinnen zijn. Spinnen leven niet lang, hooguit een of twee jaar. Ze houden de insectenpopulatie in toom en zijn zelf ook prooi voor andere dieren, zoals vogels, ook soms voor een eigen soortgenoot.

Het leven is niet makkelijk voor het diertje; van ei tot volwassen spin. Ze moeten zorgen dat ze voedsel vinden en proberen niet opgegeten te worden. Daarvoor hebben ze diverse methodes voor. Spinnen hebben allemaal hun eigen methode van jagen. Sommige spinnen maken een web (ook hierin zijn veel variaties te vinden) en anderen bespringen hun prooi, plakken ze vast of zorgen voor een val om hun prooi te vangen.

Spinnen hebben een hele bijzondere voortplanting. De vrouwtjes doen veelal aan broedzorg, waarbij ze soms twee weken lang niet kunnen eten doordat ze de broedzak in hun kaken vast houden. Er is zelfs een spinnensoort waar het vrouwtje als voedsel dient voor het broed.

Sterke afname

Onderzoeken laten een schrikbarende afname van insecten zien. Als de insecten verdwijnen dan heeft de mens ook geen voedsel. Als spinnen verdwijnen dan neemt het aantal insecten toe, dat normaal gesproken in toom worden gehouden. De gevolgen zijn niet te overzien. Hopelijk zal het aantal insecten komende jaren weer toenemen zodat we een betere biodiversiteit hebben. Ook jij kunt jouw bijdrage aan de insecten en spinnen doen. Haal een tegel uit jouw tuin en vervang deze voor inheemse planten. Het hoeft niet groot te zijn, alle beetjes helpen. Laat bovendien alle blaadjes, takjes en rommelhoekjes tot april met rust! Daar overwinteren veel diertjes. Dus geen bladbazen deze herfst en je hebt komend jaar weer prachtige vlinders en spinnen in hun web te vinden.

Excursie in het voorjaar

Komend voorjaar zal Andrea een excursie houden bij het CNME Hemmen. Dan mag je meelopen in het veld en spinnen van dichtbij bekijken. Lijkt dat je wat? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van CNME Hemmen en de nieuwsbrief van Overbetuwe Nieuws. Dan weet je als eerste wanneer de volgende lezing of excursie in Overbetuwe is.

Lees ook: Lezing over spinnen bij CNME Hemmen

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden