Raadsleden Overbetuwe spreken zich uit tegen hogere kosten Railterminal

Foto: Google Maps

De Provinciale Staten zou stemmen vanavond over de begroting 2021 van Railterminal Gelderland. In de nieuwe begroting zijn de kosten nog hoger uitgevallen en zijn beraamd op totaal 65,5 miljoen. Dat betekent dat er een extra bedrag van 20,5 miljoen naar de Railterminal Gelderland gaat.

Overbetuwe Overbelast riep de statenleden op in een open brief om tegen de begroting te stemmen. Het RTG is volgens Overbetuwe Overbelast ook niet goed voor de economie: De railterminal wordt veel te duur. Ongeacht of je de Railterminal nu wel of niet een goed idee vindt is dit bedrag simpelweg te hoog. PvdA Overbetuwe, D66 Overbetuwe en Burgerbelangen Overbetuwe lijken deze mening te ondersteunen.

Kosten lopen steeds verder op

De beraamde kosten voor de Railterminal Gelderland blijven steeds verder stijgen. Op 28 oktober waren er Provinciale Staten vergaderingen over de begroting 2021. De Railterminal Gelderland gaat weer 20,5 miljoen extra kosten, het totaal wordt nu maar liefst 65,5 miljoen!

In de MKBA van de RTG-plannen (2016) werd de benodigde investering voor de railterminal op 23,2 miljoen geschat. De provincie ging later uit van 27 miljoen. Op basis daarvan gingen de Statenleden akkoord. Later werden de kosten opgehoogd naar 35 miljoen en in 2018 liep het bedrag op naar 43 miljoen. De meeste recente raming, in de nieuwe begroting voor 2021, is staat al op 65,5 miljoen.

Andere politieke partijen

Vlak voor de behandeling van de begroting vroegen raadsleden van PvdA Overbetuwe, D66 Overbetuwe en Burgerbelangen Overbetuwe in het ‘open podium’ van de Provincie om de Railterminal Gelderland af te blazen. De partijen geven aan dat ze liever in de samenleving willen investeren. Elbert Elbers, fractievoorzitter van de PvdA in Overbetuwe sprak namens fractievoorzitters van D66 en Burgerbelangen Overbetuwe sprak de Statenleden toe met de motie van de gemeenteraad Overbetuwe.

“Investeer in de samenleving en zie af van de plannen voor aanleg van een railterminal.”

PvdA Overbetuwe, D66 Overbetuwe en Burgerbelangen Overbetuwe vroegen de Provinciale Statenleden nog eens goed te kijken naar de compenserende maatregelen, de landschappelijke inpassing en de verkeersveiligheid. Daar moet voldoende geld voor beschikbaar worden gesteld. Er is flink meer geld nodig voor de aanleg van de railterminal. Het totaal komt op € 65,5 miljoen. Ongelooflijke bedragen in tijden waar elke gemeente te maken heeft met oplopende tekorten in de zorg voor ondersteuning aan inwoners, het sociaal domein. Hun oproep is: investeer in de samenleving en zie af van de plannen voor aanleg van een railterminal.

De volledige tekst van PvdA Overbetuwe is hier te vinden.

Bron: Overbetuwe Overbelast en PvdA Overbetuwe

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen