Zwerfafval zoekt opruimers om samen een schonere omgeving te maken

Overzicht zwerfafval Overbetuwe
Overzicht zwerfafval Overbetuwe
Foto: Site Helemaal Groen

OVERBETUWE- Zwerfafval is niet alleen een lelijk gezicht, het brengt ook schade aan de natuur en kan gevaarlijk zijn voor dieren. Daarom zijn er diverse zwerfafval-brigades opgericht. Zwerfafval opruimen zorgt voor een schoner en daarom mooier landschap.

De app Helemaal Groen houdt bij welk traject de vrijwilligers, die zich hebben aangemeld, hebben gelopen en zwerfafval hebben opgeruimd. Op de kaart zie je ook waar anderen in jouw omgeving lopen. Het doel van de app is om samen jouw buurt Helemaal Groen te krijgen en te houden! Je kan nog meer doen om bij te dragen aan de zwerfafvalproblematiek. De wereldwijde app Litterati wil inzichtelijk maken waar het zwerfafval ligt. Bovendien houdt het bij om welk product het gaat. Kijk hier voor een overzicht van Zwerfafvalbrigades in Gelderland.

Zwerfafval-brigades

In gemeente Overbetuwe zijn naast een aantal kleine groepjes die zwerfafval opruimen in hun buurt. Die zijn niet allemaal aangemeld bij Helemaal Groen. Een zwerfafval-brigade is een lokale groep inwoners, die regelmatig zwerfafval in hun (landschappelijke) omgeving opruimt. In de strijd tegen zwerfafval kunnen alle lokale initiatieven samen een enorm verschil maken.

Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) faciliteert met hesjes, vuilniszakken en knijpers. Bovendien organiseert SLG afspraken met de gemeente over het afhalen van de zakken met opgehaald zwerfafval en zorgt voor een handige Whatsapp-groep voor de vrijwilligers.

Meld je ook aan

De site van Helemaal Groen geeft aan dat op 20 december 2020: in december totaal over 25 km zwerfafval in de gemeente Overbetuwe is opgehaald en over het hele jaar 1136 km. Dit zijn de cijfers die bekend zijn. In werkelijkheid is er veel meer afval opgeruimd.

Voor meer informatie over een zwerfafvalbrigade bij jou in de buurt, kun je onder andere contact op nemen met de coördinator:

Lees ook: Heteren kampt met zwerfafval

Bron: Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen