Bewonersplatform Windpark Midden-Betuwe maken zich sterk tegen komst windmolens

Foto: Overbetuwe Nieuws

Neder-Betuwe en Overbetuwe willen energieneutraal worden en Windpark Midden-Betuwe gaat bijdragen aan deze ambitie. Als alles volgens plan verloopt, wordt in windpark Midden-Betuwe vanaf 2022 groene elektriciteit opgewekt voor zo’n 29.000 huishoudens. Dat gebeurt waarschijnlijk met negen windturbines langs de A15 tussen Zetten en Dodewaard.

Vanaf medio 2018 zijn er achter de schermen al veel activiteiten van de initiatiefnemers Yard Energy en Maatschappij Betuwemolen geweest om een windpark te realiseren langs de A15 tussen Dodewaard en Zetten.

Participatieplan omwoners

Directe omwonenden zijn echter pas eind 2020 op de hoogte gebracht van de plannen voor het windpark. Volgens de gemeenten kunnen zij veel voordelen hebben bij het windpark, zoals ruimte participatie en inspraakmogelijkheden. Bovendien een financiële vergoeding en compensatie voor de overlast van maximaal € 5000,-, onder voorwaarde dat je binnen 500 meter bij de windmolen komt te wonen. Daarnaast wordt er een omgevingsfonds ten behoeve van de omwonenden opgericht en is er een mogelijkheid om mede-eigenaar te worden van het windpark.

Directe omwonenden maken zich zorgen

Het lijkt best mooi, participeren. Het is de bedoeling om mensen hiermee over de streep te trekken om een windpark te gaan bouwen. De omwonenden zijn echter niet blij met de windmolens die voor hun deur kunnen worden gebouwd. Zij zijn vooral bang voor de gevolgen, zoals:

  • Horizonvervuiling en ernstige verminking van het landschap.
  • Ernstige geluidshinder; vooral laagfrequentie dat kilometers ver te horen is. Naast het geluid van de A15 en de Betuwelijn kan dit gezondheidsschade veroorzaken.
  • Hinder van slagschaduw op afstanden tot wel 1800 meter vanaf de windturbine.
  • Waardedalingen van woningen van gemiddeld 5% in een straal van zo’n 2 km rondom het windpark.
  • Verlies van biodiversiteit rondom het gebied. Denk hierbij aan vogels, wilde bijen, vleermuizen en (kerk)uilen.

Bewonersplatform Windpark Midden-Betuwe

Daarom is het bewonersplatform Windpark Midden-Betuwe opgericht. Zij vinden het belangrijk om om zich te verenigen en hun zorgen te uiten richting de gemeenten Overbetuwe en Neder-Betuwe en aan de initiatiefnemers.

Vertegenwoordigers vanuit dit bewonersplatform praten ook mee aan de gebiedstafel. Aan deze tafel zullen allerlei zaken worden besproken met de betrokken partijen. Verder zullen de uiteindelijke beslissingen worden genomen over de verdere invulling van het windpark. Zoals het aantal molens, de hoogte van de molens, de eventuele compensatie voor direct omwonenden en invulling van het omgevingsfonds.

Doe mee

Hoe groter het platform is, hoe meer invloed het platform kan uitoefenen op het plan en bij de gemeenten. Wil jij zelf ook meedenken, participeren of heb je vragen? Meld je dan aan bij het bewonersplatform per e-mail [email protected].

Als dit bewonersplatform jou niet aanspreekt, maar je wilt wel in actie komen. Dan kun je je ook aanmelden bij actiegroep Mallemolens Midden-Betuwe per e-mail [email protected].

♦♦♦

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen