Nieuw pakket coronamaatregelen verwacht, avondklok is een ‘zekerheidje’

Mensen in essentiële beroepen krijgen ontheffing van de avondklok
Mensen in essentiële beroepen krijgen ontheffing van de avondklok
Foto: Ursula Schneider via Pixabay

Morgen rond het middaguur wordt bekend wat het nieuwe pakket aan coronamaatregelen gaat worden. Het tijdstip is niet per toeval gekozen, want daarna gaat alle aandacht naar de inauguratie van Joe Biden en Kamala Harris in Washington.

De machtsovername van Joe Biden van Donald Trump is ook een Nederland het belangrijkste ‘evenement’ van 20 januari. Daarom wordt als voorafje Nederland nog een pakket maatregelen voorgeschoteld. Maatregelen die nodig zijn om de derde golf in te dammen. De grote angst is en blijft de Britse variant van het coronavirus dat steeds meer de overhand neemt omdat het besmettelijker is dan de variant die het land al zo’n tien maanden in haar greep houdt.

Avondklok van wezenlijk belang

Het is nog niet bekend hoe de politieke hazen lopen, welke partijen meegaan in de avondklok en welke niet. Een aantal partijen hebben zich gekeerd tegen deze maatregel. Wellicht dat een aantal politici toch de nut en noodzaak hiervan zien. Welke maatregelen er nog bij gaan komen is onzeker. Alle maatregelen zijn bedoeld om het Britse -en waarschijnlijk andere- varianten het lijf te bieden. Inmiddels heeft coronaminister Hugo de Jonge een brief met de aankondiging naar de Tweede Kamer gestuurd. Maatregelen worden hierin niet genoemd.

Het Outbreak Management Team is overtuigd dat de avondklok een wezenlijke bijdrage gaat leveren in de bestrijding van het coronavirus. Dit in combinatie met een aantal andere maatregelen. Ook een bezoekverbod, of inperking van het aantal bezoeken per dag, wordt geopperd. Het gaat er om reisbewegingen tot een minimum te beperken. . Wellicht zit in de maatregelen ook een thuiswerkverplichting, dat werkgevers verplicht worden de werknemers, voor zover dat kan, thuis moeten laten werken. Vanavond worden de burgemeesters in het Veiligheidsberaad bijgepraat over de nieuwe maatregelen

Hond uitlaten

Hoe de avondklok eruit gaat zien is ook nog niet bekend. De hoogte van de boete van iedereen die zich tijdens de avondklok op straat bevindt is wel bekend: dat wordt 95 euro. Ook is bekend dat er ontheffingsformulieren komen voor mensen die bijvoorbeeld een essentieel beroep hebben. Wie aangehouden wordt door de politie of een BOA moet dit laten zien. En natuurlijk blijft het ook mogelijk om jouw hond uit te laten in de avonduren.

Lees ook: Avondklok opnieuw op tafel bij burgemeesters

♦♦♦

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen