Hoogwater terug naar normaal

Foto: YouTube Waterschap Rivierenland

De Rijn bij Lobith zakt dit weekend onder 12m +NAP, een normale waterstand. Op de Maas is de waterstand alweer normaal. Uiterwaarden en buitenpolders stromen leeg, soms met grote kracht. Zomerkades vallen droog.

De coupure Lage Markt aan de Waalkade in Nijmegen is vandaag weer open. Afhankelijk van de dooi opent de coupure in de zomerkade bij Heerewaarden maandag.

Opruimen

Maandag valt de dooi in. Hoogwater, sneeuw en ijs laten heel wat rommel en schade achter op de dijken en in de uiterwaarden. Hekwerken zijn stuk of hangen vol drijfvuil. Op dijken liggen grote hoeveelheden drijfvuil. Dit wordt opgeruimd zodra de dijken droog genoeg zijn voor zwaar materieel. Dijkbeheerders inspecteren de dijken en kades op schade, die in de loop van de zomer wordt hersteld.

Zodra wellen droogvallen en de dooi het toelaat, ruimt het waterschap binnendijks zandzakken op. Vastgevroren stuwen en gemalen kunnen na het weekend weer op afstand worden bediend. Dat is op tijd voor het vele smeltwater van sneeuw en ijs.

Hoogwater viel samen met sneeuw en ijs. Het resultaat is ijskunst in de uiterwaarden. Beelden uit de omgeving Driel en Heteren.

Bron: Waterschap Rivierenland

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen