Uiterwaarde bij Heteren weer een beetje schoner door opruimactie

Anne, Wilfried en Fenne met het verzamelde afval
Anne, Wilfried en Fenne met het verzamelde afval
Foto: Overbetuwe Nieuws

HETEREN- De Uiterwaarde bij Heteren is door het hoogwater flink vervuild. Het afval dat in de Nederrijn lag is met het water op de oevers terechtgekomen. Dat is niet goed voor mens en dier.

Fenne woont in Heteren en tijdens haar wandeling in de pauze was het vele afval haar een doorn in het oog. Ze besloot in actie te komen.

Oproep op Facebook

Ze deed een oproep op Facebook om mensen te vragen of ze mee wilden doen met opruimen:

“Door het hoge water van de afgelopen tijd is er veel afval aangespoeld in de uiterwaarden bij Heteren. Bij mijn dagelijkse rondje put zie ik veel troep liggen. Kunnen we een actie opzetten door met een groep mensen de mooie uiterwaarden weer afval vrij te krijgen?”

Vrijwel iedereen vond het een goede actie en het werd overal gedeeld. De afspraak was verzamelen om 15.00 uur bij de bootplaats bij de brug.

Uiterwaarde schonerKleine groep

Ondanks het grote enthousiasme bleek het animo om actief mee te doen lager. Gewapend met plastic verzamelzakken, plastic handschoenen en een grijper gingen vier personen aan de slag. Er werd allerlei troep verzameld; piepschuim, isolatiemateriaal, flessen, dopjes, rietjes, plastic stukjes, verpakkingen, fles deo, bekers, emmers en zelfs een halfvergane dode vis. De ene vuilniszak na de andere vulde zich met het zwerfafval.

Deze actie is een druppel op de hete plaat. Er zit zoveel afval nog onder het riet en tussen de bomen en takken dat lang niet alles in een dag kon worden verzameld. Anne van de groep “Heel Heteren Happy” vertelde dat er vaker afval wordt verzameld. Maar ondanks dat blijft zwerfafval een probleem.

Neem jouw afval weer mee

De meeste troep komt niet eens in de natuur terecht als mensen hun eigen afval mee naar huis zouden nemen om het daar weg te gooien. Het zou zoveel schoner worden als iedereen een zak mee zou nemen tijdens een wandeling en de troep die je tegenkomt zou oprapen. Er staan afvalbakken in de Uiterwaarde waar je het in kwijt kunt. Laten we beter voor de natuur zorgen zodat we er allemaal van kunnen (blijven) genieten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen