Jouw tuin vogelvriendelijk met veel minder werk

Als jouw tuin vogelvriendelijk is heb je er minder werk aan
Foto: liggraphy via Pixabay

Een droom voor menig persoon; een tuin waarin je niet veel hoeft te doen maar waar wel de nodige vogels te vinden zijn! Vogelvriendelijk tuinieren betekent dat je juist minder hoeft te doen. Met als bonus dat jouw tuin ook meer insecten aantrekt.

Er zijn veel tips om een vogelvriendelijk tuin te creëren. Daarbij staan ook geweldige adviezen om deze bij te houden. Laten we eens kijken wat je nou eigenlijk niet hoeft te doen.

Vooral niet doen

Wat hoef je niet te doen dit voorjaar?  Zet geen planten in potten want deze vergen meer onderhoud: op tijd water geven, mesten en verpotten. Zet planten gewoon in de volle grond en dat scheelt weer veel moeite. Hou je van wat eetbaars in de tuin, dan kan je zorgen voor makkelijke kruiden, bessenstruiken en fruitboompjes tussen jouw plantjes. Weinig werk en toch lekker.

Laat dit jaar de moestuin voor wat het is. Het scheelt je zomaar heel veel werk! Het kost veel tijd en moeite om een moestuin bij te houden. Je moet wieden, insecten in de gaten houden, rupsen en slakken vangen, water geven, planten opbinden. Dat is voordat je kunt oogsten. Zodra je je groenten kunt verzamelen moet je daar weer veel tijd aan besteden omdat je vaak (te) veel van alles hebt. Voor je het weet ben je aan het invriezen, wecken, jam aan het maken of aan het uitdelen.

Vergeet dat strakke gazon met elke week maaien en kanten bijhouden! Laat een deel of het gehele gazon uitgroeien tot een bloemenweide met veel madeliefjes en klavers en andere bijvriendelijke kruiden. Kijk wat er bij jou wil groeien en maai zo min mogelijk!

Makkelijke planten

Ga op zoek naar makkelijke planten die niet tijdrovend zijn in verzorging. Zorg ervoor dat het inheemse planten zijn, want die gedijen in ons klimaat het beste. Ook hebben de inheemse insecten er meer baat bij, omdat ze de planten nodig hebben als jachtgebied, als onderdak en om zich voort te planten. Laat staan dat beetje brandnetel. De dagpauwoog, de kleine vos, de gehakkelde aurelia en de atalanta kunnen niet leven zonder de brandnetel. Zo bespaar je weer veel tijd in jouw vogeltuin.

Eenjarige planten zijn prachtig maar moeten elk jaar vervangen worden. Kies dan liever voor vaste, geen veeleisende of moeilijke planten. Neem ook geen rozen, die veel zorg nodig hebben. Rozen moet je snoeien, controleren of ze een ziekte hebben en regelmatig voeden. Aan tere planten heb je niet ook veel; als ze het warme seizoen hebben overleefd dan moet je ze weer beschermen tegen de winterse kou, Neem ook geen woekerplanten zoals munt, citroenmelisse of gele dovenetel. Voor je het weet ben je het hele jaar je tuin aan het afzoeken om ze eruit te halen. Ze zijn wel heel mooi en goed voor insecten.

Kies zorgvuldig

Bodembedekkers vormen een mooie groene mat waar niet veel onkruid de kans krijgt om de kop op te steken. Longkruid, zenegroen en wilde bosaardbei zijn hier voorbeelden van. Plant ook eens een gemengde heg en gebruik daarbij verschillende, langzaam groeiende haagsoorten. Dan hoef je maar een keer per jaar te snoeien. Zet ook struiken in jouw vogelvriendelijke tuin die je niet of weinig hoeft te snoeien, zoals aalbes, framboos, conifeer en vuurdoorn. Daar kunnen vogels schuilen Leg een border aan waarin je vaste planten zet. Zo heb je er weinig onderhoud aan en je kunt de hele voorjaar, zomer en herfst plezier van de prachtige bloemen vol vlinders en bijen.

Leg antiworteldoek onder paden van tegels, boomschors of kiezels. Daar komt wel water door maar het houdt licht en wortelgroei tegen. Zo is er minder onkruid om te wieden. Zorg ervoor dat je compost of een andere bodemverbeteraar door de grond heen werkt. Daardoor houd de grond meer vocht vast en worden je planten sterker.
Hoe meer insecten je in je tuin kan krijgen, hoe meer vogels je op bezoek krijgt. Hang ook eens nestkastjes op, zodat de vogels ook in de buurt willen blijven. Als dank zullen ze de insecten- en luizenpopulatie in toom houden.

Minder gewenst kruid

Zie onkruid ook eens van de goede kant. Sommige plantjes die aangezien worden als onkruid hebben prachtige bloemen. Beperk dat minder gewenst kruid en kijk eens wat eruit groeit. Voor je het weet heb je een tuin vol mooie inheemse planten zoals kamille, duizendblad, klaver of speenkruid. Zo pluk je straks kamille voor jouw eigen kopje rustgevende thee.

Dus pak die luie stoel uit de schuur. Zorg voor een goed boek, een drankje en zet die zonnebril op. Geniet van jouw welverdiende rust in jouw vogelvriendelijk gemakstuin! De buren zullen jaloers op je zijn!

Bron: Vogelbescherming

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen