Plaatsing van OV-fietsen op station Zetten-Andelst

Station Zetten/Andelst krijgt straks OV-fietsen
Station Zetten/Andelst krijgt straks OV-fietsen
Foto: Overbetuwe Nieuws

ZETTEN/ANDELST- GroenLinks diende eind 2018 diende GroenLinks een motie in voor OV-fietsen op station Zetten-Andelst. Na onderzoek laat gemeente Overbetuwe nu weten dat het sein hiervoor op groen staat.

Het heeft even geduurd voor deze duidelijkheid er was. NS was bezig met een verkenning naar verbetervoorstellen voor de OV-fiets. Uit deze verkenning blijkt dat er op kleine stations vaak geld bij moet. De gemeente heeft nu duidelijk dat dit betaald kan worden uit de reservering voor de herinrichting van de stationsomgeving Zetten-Andelst. Zie bijgevoegde informatiememo Overigens duurt het nog wel even voor de OV-fietsen er komen. De voorzieningen komen als het stationsgebied op de schop staat. Dit start waarschijnlijk nog dit jaar.

Na de motie

De gemeenteraad heeft op 6 november 2018 de motie OV-fietsen op stations Zetten-Andelst en Elst  aangenomen. Het college moest daarna nog wat werk verzetten. Er werd overlegt met de beheerder van station Zetten-Andelst Arriva over de mogelijk  heden voor plaatsing van OV-fietsen op station Zetten-Andelst. Met NS, beheerder van station Elst, werden de mogelijkheden besproken voor uitbreiding van het aantal OV-fietsen op station Elst. Bovendien bekeek de gemeente hoe het project kostendekkend zou gaan worden.

Werkwijze voor de aanvraag

De vraag voor het plaatsen van OV-fietsen op station Zetten-Andelst en de uitbreiding van OV fietsen op station Elst is uitgezet bij de provincie Gelderland. Zij verzamelen en beoordelen alle verzoeken van de Gelderse gemeenten en dienen vervolgens een aanvraag in bij het ministerie van I&W en NS. Deze werkwijze is destijds ook toegepast bij de plaatsing van acht OV-fietsen op station Elst. Destijds verzorgde de Stadsregio Arnhem Nijmegen de aanvraag en met bijdragen van de stadsregio en  gemeente zijn de OV-fietsen geplaatst.

Op het verzoek van gemeente Overbetuwe kregen ze van de provincie de melding dat ze tijdelijk geen aanvragen voor OV fietsen indienen. Dit deden ze destijds specifiek op verzoek van NS. NS was namelijk bezig met  een verkenning naar verbetervoorstellen voor de OV-fiets. Deze voorstellen moeten meer gemak  voor de reiziger opleveren, maar ook de kosten omlaag brengen. Dit geldt zeker voor de locaties bij kleinere stations met een beperkt aantal fietskluizen en waar beperkt aantal afnames per  maand plaatsvindt. Ofwel NS loopt dan nu tegen hoge kosten aan, ofwel ze belasten dat door aan overheden. Er zijn pilots gehouden en op basis van deze resultaten ontwikkelt NS nieuwe OV-fiets uitgiftepunten. De uitrol is gepland vanaf 2e helft 2021.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen