112

Chat met de politie over het thema seksueel misbruik

Foto: politie.nl

Ben jij slachtoffer van seksueel geweld? Wordt jij lastig gevallen of gechanteerd met naaktfoto’s? Wordt jij onder druk gezet om seksuele handelingen te doen? Wat als er filmpjes van jou via Whatsapp of Snapchat worden verspreid of op andere sociale media worden gezet?

Blijf er niet mee rondlopen en vertel het aan iemand, zoals je ouders, je mentor of de politie. Op woensdag 10 maart is er van 19.00 tot 21.00 uur een speciale chat over dit onderwerp op Vraag het de politie

zedenmisdrijvenZedenmisdrijven

Wat wordt onder zedenmisdrijven verstaan? Zedenmisdrijven zijn handelingen die volgens de wet strafbaar zijn zoals seks onder dwang, in het bezit zijn van kinderporno. Maar ook webcammisbruik, het gedrag van loverboys en gechanteerd worden met naaktfoto’s.

Seksueel misbruik betekent dat iemand is gedwongen tot seksuele handelingen. De wet noemt dit verkrachting als het gaat om binnendringen in het lichaam. Alle andere gedwongen seksuele handelingen zijn volgens de wet aanranding. Alle seksuele handelingen door een volwassene met een kind onder de 16 jaar, zijn strafbaar. Het is ook strafbaar om seksuele handelingen te verrichten met iemand die zelf niet meer kan laten merken wat hij of zij wil. Bijvoorbeeld als iemand bewusteloos is door veel alcohol of drugs.

Seksuele handelingen waarbij iemand een ander dwingt door een leeftijdsverschil of binnen een machtsverhouding zijn ook strafbaar. Bijvoorbeeld als een hulpverlener seks heeft met een cliënt. Wanneer volgens de wet nog meer sprake is van seksueel misbruik kun je lezen in het Wetboek van Strafrecht. Daarin lees je ook meer over verjaring van zedenmisdrijven. Ook bij Vraag het de politie lees je meer over zedendelicten en bijvoorbeeld sexting.

Seksueel misbruik: wat nu?

Bel bij seksueel misbruik met 0900 8844 en vraag naar de zedenpolitie bij jou in de buurt. Je kunt ook naar een politiebureau gaan. Je krijgt dan zo snel mogelijk een afspraak voor een informatief gesprek met speciaal opgeleide zedenrechercheurs. De politie behandelt elke melding van mogelijk seksueel misbruik serieus. Daarom maken zee hiervoor een aparte afspraak. Is het zojuist gebeurd? Heb je dringend medische zorg nodig? Of ken je de dader niet? Bel dan 112!

Themachats op woensdagavonden

De politie heeft regelmatig een themachat. Oftewel een chat die helemaal gaat over één bepaald onderwerp. Hiervoor worden vaak experts voor uitgenodigd. Elke maand is er op woensdag, naast de reguliere chats op dinsdag en donderdag, ook een themachat gericht op zeden beschikbaar. Hier kun je terecht voor al je vragen over naaktfoto’s, sexting of als bijvoorbeeld een foto of video van jou wordt verspreid via WhatsApp of Snapchat. De politie kan je hierbij helpen en gaat uiteraard zorgvuldig om met de informatie die je geeft.

Bron: Politie.nl

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen