Certificaat ‘Bewegen en Sport’ als erkenning van Gezonde School voor OBC Elst

Leerlingen laten het certificaat zien
Leerlingen laten het certificaat zien
Foto: Thijs Boonstra

ELST- Begin dit schooljaar kreeg OBC Elst als eerste school in Overbetuwe het predicaat Gezonde School op het gebied van ‘Voeding’. Daar is nu een tweede certificaat bijgekomen op gebied van ‘Bewegen en Sport’.

OBC Elst is de eerste school in Overbetuwe met dit certificaat. Daarnaast is het OBC een van de weinige scholen in Nederland dat twee certificaten van de Gezonde School heeft.

Gezonde School

Het vignet Gezonde School is een initiatief van verschillende ministeries waaronder het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Er zijn totaal negen vignetten te behalen, onder andere op het gebied van voeding, sport en bewegen, welbevinden en mediawijsheid. Het certificaat ‘Bewegen en sport’ wordt toegekend aan scholen die voldoen aan een aantal voorwaarden én zich onderscheiden op sport- en beweeggebied.

“Naast de ‘verplichte’ gymlessen en sportdagen, bieden wij onze leerlingen de mogelijkheid om mee te doen aan sporttoernooien buiten school. Om mee te gaan op diverse sportkampen. En we doen mee aan themaweken zoals de Nationale Sportweek, waarin we meedoen aan de ‘Daily Mile’. Verder kunnen onderbouwleerlingen deelnemen aan georganiseerde pauzesport tijdens de grote pauzes, in de gymzaal en op het schoolplein”,

legt teamleider Menno van der Ree uit.

Samenwerking met Overbetuwe Beweegt

OBC Elst onderscheidt zich door een nauwe samenwerking met Overbetuwe Beweegt. Dankzij deze samenwerking is het netwerk van zowel het OBC als Overbetuwe Beweegt vergroot. Net als de expertise op het gebied van sport en gezondheid. Zo komt de Sportbus tijdens de pauzes een aantal keer in de week op het schoolplein om de leerlingen te begeleiden tijdens het bewegen en sporten.

De sportbehoeftes van de leerlingen worden ook periodiek onderzocht . Ze werken daarin samen met alle sportopleidingen in de buurt:

  • Stagiaires van de ALO Nijmegen tijdens de gymlessen.
  • Studenten van het CIOS Arnhem en ROC Sport en Bewegen Nijmegen die de pauzesport organiseren.
  • Studenten van het Astrum College Velp die, zodra de scholen weer open zijn, starten met het opzetten en uitvoeren van naschoolse sport.

Tot slot kunnen de eindexamenleerlingen MAVO drempelloos instromen bij de opleiding Sport en Bewegen op het Astrum College na een positief advies van hun gymleraar.

We blijven ons ontwikkelen

Thijs Boonstra, teamlid van Overbetuwe Beweegt en sportdocent op OBC Elst: “We blijven ons ontwikkelen. We hebben mooie vooruitzichten als we straks de nieuwbouw betrekken. Een splinternieuwe gymzaal, beweeguitdagend schoolplein en moderne fitnessruimte. We willen bijvoorbeeld de pauzesport straks gaan aanbieden aan álle leerlingen en naschoolse sport voor leerlingen én collega’s vaste voet aan de grond laten krijgen. Er liggen nog zoveel mooie uitdagingen! De nieuwe omgeving zal ons hierbij een boost geven: Sport en Bewegen zal verder in het DNA van OBC Elst verankerd raken.”

Arnoud Bostelaar, beleidsadviseur sport en gezonde leefstijl bij de gemeente Overbetuwe:

“OBC Elst is één van de leden van Overbetuwe Beweegt en daar zijn we trots op als gemeente Overbetuwe. Met het bereiken van het tweede deelvignet kan OBC Elst een mooi uithangbord zijn voor andere basis- en middelbare scholen binnen onze mooie gemeente. Bovendien past dit in de JOGG-aanpak (gezonde jeugd, gezonde toekomst), waarin we de schoolomgeving gezonder willen maken om een gezonde- en actieve leefstijl te promoten bij de jeugd. Mooi nieuws!”

Lees ook: Certificaat ‘Bewegen en Sport’ als erkenning van Gezonde School voor OBC Elst

♦♦♦

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen