Gemeenten: eikenprocessierupsen natuurvriendelijke aanpakken met nestkasten en groen

Natuurvriendelijke aanpak is beter
Natuurvriendelijke aanpak is beter
Foto: Pixabay

Vogelbescherming doet een oproep aan gemeenten om nu te beginnen met eikenprocessierupsen te bestrijden op een natuurvriendelijke manier.

De eikenprocessierupsen aanpakken met mezen-nestkasten is een mooi begin, maar niet genoeg! Dat vindt de Vogelbescherming. Het doel is om de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups helpen zodat wij straks minder last hebben van de overlast.

Hulp van gemeenten

Alle gemeenten in Nederland kunnen een bijdrage doen aan de natuurlijke aanpak van de eikenprocessierups. Daarvoor moeten ze nu aan de slag met tuinen, bermen en parken natuurvriendelijk in te richten. Zo verbeteren we het leefgebied voor mezen en andere natuurlijke vijanden van deze rups.

De eikenprocessierupsen bestrijden met mezen-nestkasten is een mooi begin, maar niet genoeg!

De meest gebruikte aanpak tot nu toe: heel veel mezen-nestkasten ophangen, want mezen eten rupsen. Toch is dat niet voldoende. Alleen een nestkast aan een boom, voelt voor een mees als een hutje in de woestijn. Ze hebben een dichtbegroeide omgeving nodig met bomen en struiken nodig. Dat levert beschutting en nestplekken op. Daarnaast is vers water en bloeiende bloemen die insecten trekken en zaden leveren en dus voedsel nodig.

De vier V’s

Vogels willen de 4 V’s:

  1. Veiligheid.
  2. Voedsel.
  3. Voortplanting.
  4. Variatie.

Goed aanpakken

Met een goed aanpak is de eikenprocessierups over een paar jaar niet weg, maar zal de overlast ervan hopelijk zijn verminderd. Als de gemeenten moeten de bermen en groenstroken flink aanpakken, net als alle andere methodes die ze hanteren. Tuinbezitters kunnen daarbij ook de natuur een handje helpen. Natuurlijke vijanden van de rupsen zijn zo’n 15 verschillende vogelsoorten, veel insecten, spinnen en vleermuizen. Zij eten of parasiteren de eikenprocessie-eitjes, -rupsen, -poppen of -vlinders.

Help met deze vier tips om vogels en insecten te helpen:

  • Plant verschillende soorten inheemse struiken. Liefst met veel stekels en bessen. Dit zijn ideale plekken voor vogels om voedsel te vinden en veilig te broeden. In de struiken leven bovendien veel insecten.
  • Zorg voor vers drinkwater door een vijver te maken. Zelfs een platte waterschaal kan al functioneren als drinkplaats.
  • Verschillende soorten inheemse bloeiende planten in tuin, berm of parken. Daarin versterken de gemeenten en inwoners elkaar.
  • Hang een paar nestkastjes op voor tuinvogels. Vooral een nestkast voor koolmezen; deze kan ook door andere vogels worden gebruikt.

Laat de gemeente het weten

Elke gemeente heeft een beleid tegen de eikenprocessierups. Als dit een natuurlijke aanpak betreft dan zullen minder extra maatregelen nodig zijn, waar andere dieren, zowel vogels als insecten onder lijden. De natuur heeft er meer baat bij om op langere termijn te denken.

Bron: Vogelbescherming

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen