Ontmoeting van groen en kunst in plannen voor rotonde Boltweg

Deze rotonde zal straks een pronkstuk van Driel worden
Deze rotonde zal straks een pronkstuk van Driel worden
Foto: Overbetuwe Nieuws

DRIEL- Een van de wensen die uit de dorpsenquête naar voren kwam was heel duidelijk, meer en mooier groen in Driel. De werkgroep ‘Groene Rotonde Driel’ ging ermee aan de slag.

Richard van der Heiden en Dorien Alink vertellen enthousiast over dit initiatief, waarin groen en kunst elkaar vinden. De werkgroep staat te popelen om hun idee aan het dorp te presenteren en jouw mening te horen.

Start van het project

De werkgroep bestaat uit: Dorien Alink, Hans Bouwman, Richard van der Heiden, Wiel Hermans, Louis Hoogveld van Zorg- en Kinderboerderij Overbetuwe in Heteren. Bij de start van dit project bleek dat er al drie partijen waren die met verschillende medewerkers van de gemeente in gesprek waren over de rotonde aan de Boltweg. Ze besloten samen te gaan werken Richard:

“We zagen voldoende mogelijkheden voor een gezamenlijke aanpak.  Wij zijn samen met een vast contactpersoon bij de gemeente met onze plannen verder gegaan. Het is fantastisch om samen met anderen iets te ontwikkelen, elkaar steeds beter te leren kennen en betrokken te zijn bij het dorp.”

Visie op dit visitekaartje

De rotondes in Frankrijk waren een inspiratiebron voor wat de werkgroep voor ogen hadden. Ze zagen het als een mooi visitekaartje voor Driel, dat iedereen kan bewonderen zodra ze het dorp binnen rijden. Ze waren het al snel eens met de ideeën over het groen. De beplanting moet zowel in de zomer als in de winter een prachtig uitzicht bieden. Het moet aantrekkelijk zijn voor een diversiteit aan insecten en dieren. Bovendien moet de beplanting passen bij het overige groen in Driel, zoals de borders met het prairieconcept in de Vogelbuurt. De plannen voor het groen zijn al vastgesteld en kan er binnen een aantal maanden worden begonnen met beplanting in de buitenste vakken.

Kunst op de rotonde

Kunst zal ook een plek krijgen op de rotonde. Dorien vertelt over het beoogde monument dat de ultieme vrijheid, voor nu én in de toekomst, moet voorstellen. Het moet een compositie zijn dat beweging weergeeft. Het moet je een gevoel geven dat je midden in een film zit en wat je uitnodigt om verder te kijken. Daarbij is het idee ontstaan om vier banken om de rotonde te plaatsen, zodat je vanuit verschillende perspectieven naar het geheel kunt kijken. Dorien:

“Dat laatste lijkt nu meer nodig dan ooit. We willen heel graag volwassenen en jeugd uit Driel hierbij betrekken”

Gedegen aanpak

Het vergroenen van de rotonde, in combinatie met een monument is een complex proces geworden. Richard kan zich voorstellen dat mensen hierdoor afhaken. Er komt veel bij kijken. Zo moet er veel informatie worden opgezocht. Er moet contact gemaakt worden met onder andere de Vlinderstichting. Voor de gemeente is het nodig om een goede motivatie en onderbouwing te schrijven. Vergunningen worden aangevraagd. Rekening houdend met de verkeersveiligheid en onderzoek naar kosten. Daarnaast zijn financieringsmogelijkheden nodig. Dit kost veel tijd en vraagt een gedegen aanpak, inclusief projectplan, werkplan en allerlei acties om tot resultaat te komen.

Breed gedragen ontwerp

De werkgroep niet wachten op het moment dat zij het ontwerp met het dorp kan delen. Dit doen zij het liefst met een presentatie waarbij ze de maquette van de kunst met uitleg kunnen presenteren. Daarna komt de volgende belangrijke stap: peilen wat bewoners en omwonenden van de plannen vinden. Het doel is immers een ontwerp waar het dorp achter staat. De werkgroep staat in elk geval te popelen!

Bron: Dwars door Driel

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen