Op zoek naar oude familierecepten voor Drielse dorpskrant

Sommige familierecepten worden generaties lang doorgegeven
Sommige familierecepten worden generaties lang doorgegeven
Foto: Светлана Бердник via Pixabay

DRIEL- Typische familierecepten. De gerechten die al generaties rondgaan in de familie. We kennen ze allemaal wel.

Van die bijzondere gerechten die ons doen denken aan de zondag bij oma en opa. Of dat heerlijke recept waarover op verjaardagen gespeculeerd wordt, welke ingrediënten er nu precies in zitten. Naar dat soort recepten is de dorpskrant Dwars Door Driel op zoek.

Stuur jouw recept

Heb jij een recept met een verhaal dat al jaren in de familie rondgaat? Of waarvan iedereen zegt dat het zo in een kookboek kan? Stuur jouw recept door en wellicht staat jouw befaamde familierecept in de volgende Dwars Door Driel. Mailen mag naar [email protected]

Ik vind het leuk dat de familie hiervoor samenkomt, het is echt genieten van elkaars gezelschap.”

Familierecepten

Eén van de ingestuurde familierecepten is Gradekes balkenbrij. Balkenbrij: voor de één totaal onbekend, voor de ander een echte klassieker! In de familie Goldsmid is balkenbrij een ware traktatie, die al jaren wordt gemaakt naar (groot)moeders recept. Gradeke Goldsmid, vrouw van Theodorus Goldsmid en moeder van acht kinderen, voedt haar kroost op met één keer per jaar balkenbrij. Vaste prik op Kerstavond en iedere keer weer smullen voor haar vier dochters (Riky, Hermien, Jolanda en Antoinette) en vier zonen (Theo, Toon, Bertie en Gerard)!

Gradeke hield de traditie in stand, ook toen alle kinderen uitvlogen en er kleinkinderen in het spel kwamen. Onder de aangetrouwde familie en kleinkinderen zijn de meningen verdeeld. “Mijn man Willy lust het wel, maar vindt het niet bijzonder lekker. Job en Pine, mijn kinderen, vinden het heerlijk!” vertelt Antoinette. Kleindochter Dide zegt: “Een paar stukjes vind ik lekker, ik ben er niet super gek op. Ik eet het meer vanuit traditie. Haar broer Kai: “Ik krijg altijd een extra grote bak voor mij alleen en die is na drie dagen op!”

Genieten van elkaars gezelschap

Gradeke maakte voor ieder gezin een bak balkenbrij. “En voor wie wil, ook een bakje voor ‘familie van de familie’, zoals voor mijn opa en oma van vaders kant”, vertelt Dide. Zo hoeven de kinderen het alleen nog even in plakken te snijden en te bakken voor ze kunnen smullen.

“Vroeger maakte oma altijd de balkenbrij in een grote pan. Later stuurde ze haar zoons aan, omdat het roeren te zwaar werd. De laatste jaren hebben mijn vader en twee ooms het klaargemaakt. Vier grote pannen, nog steeds op traditioneel recept van oma: ‘Dan doe je een bietje van dit erbij en een bietje van dat grij.’ Bijzonder knap dus dat de mannen het exact hebben kunnen namaken, ieder jaar weer! Ik vind het leuk dat de familie hiervoor samenkomt, het is echt genieten van elkaars gezelschap.”

Bron: Dwars Door Driel

♦♦♦

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen